Så ska svenskarna evakueras från Kina

Sjuka kommer inte få gå ombord på flygplanet

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ett tiotal svenska medborgare vill lämna Kina där coronaviruset brutit ut.

Målsättningen är att evakuera dem i helgen med hjälp av Frankrike.

Aftonbladet kan nu berätta hur det hela är tänkt att gå till.

Utrikesdepartementet har i flera dygn haft kontakt med ungefär 15 svenskar som befinner sig i Hubeiprovinsen i Kina, det område som kallas coronavirusets epicentrum.

Ett tiotal av dem vill nu lämna Kina. Det kan de förhoppningsvis göra redan i helgen.

– Inriktningen och ansatsen är att det ska kunna ske under helgen, säger Gunnar Vrang, presskommunikatör på UD.

Detaljerna för evakueringen arbetas fortfarande fram. Men Aftonbladet kan i stora drag berätta hur processen, som är ett samarbete mellan UD, Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), kommer att gå till.

Franskt flygplan

Eftersom evakueringen är en EU-gemensam insats så kommer svenskarna, som det ser ut nu, att flyga med ett franskt flygplan från den kinesiska staden Wuhan med första destination Frankrike.

Målsättningen är att evakuera ett tiotal svenska medborgare från Kina där coronaviruset brutit ut.
Foto: GETTY IMAGES
Målsättningen är att evakuera ett tiotal svenska medborgare från Kina där coronaviruset brutit ut.
Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

De kommer att undersökas innan dess att de går ombord, ingen som visar symptom eller är sjuk kommer att få gå ombord.

– I sådana fall tas man hem under helt andra former, konstaterar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Vid mellanlandning kontrolleras och undersöks passagerarna igen. De som är friska får åka vidare, troligtvis till Arlanda flygplats i Stockholm.

Vid ankomst sker en ny medicinsk undersökning.

– Det är inte jättestor risk att de blir sjuka på vägen, men vi vill vara helt säkra, säger Anders Tegnell.

Frivillig hemkarantän

Därefter kommer personerna att skjutsas till sina hem där de kommer att placeras i det som av Folkhälsomyndigheten kallas frivillig hemkarantän i 14 dagar.

– Syftet med en sådan är att de ska kunna fortsätta leva under rimliga omständigheter under de 14 dagarna, säger Anders Tegnell.

För personerna gäller det att minimera kontakten med andra människor så mycket som möjligt. De får en daglig kontakt med vården och kommer också att dagligen ta tempen för att kontrollera feber.

Hur gör ni om de uppvisar symptom på smitta?

– Det allmänna rådet är att inte åka till akuten, utan att ringa 1177 och få råd och i nästa steg, om det behövs, en lämplig plats att undersökas på.

Ett 20-tal svenskar har sedan tidigare undersökts med misstanke om att de kunde ha coronaviruset. Ingen av dem bar på smittan.

Foto: NBC News
En kvinna i Jönköping är det första bekräftade fallet av smitta i Sverige.

Hur det går till

En kvinna i 20-årsåldern i Jönköping har bekräftats vara smittad, hon hålls nu isolerad på länssjukhuset Ryhov.

Anders Tegnell berättar hur det går till när en person misstänks vara smittad av viruset. Personen får träffa vårdpersonal med skyddsutrustning på en lämplig plats, som ett enskilt rum inom sjukvården, och där bli undersökt. Prover skickas till Folkhälsomyndighetens laboratorium och analyseras på mellan fem och sex timmar.

Modellen som de evakuerade svenskarna kommer att få följa är väl beprövad.

– Det är en modell från Kanada som de använde under sarsepidemin och fungerade väldigt bra, så det är en modell som vi tror på.

Militärflyg

Länder som Tyskland, Storbritannien och Frankrike har använt militärflyg för att evakuera sina medborgare och därefter placerat dem i karantän på militäranläggningar, eller avgränsade platser. Enligt Anders Tegnell finns det inga detaljerade riktlinjer inom EU för hur processen ska gå till efter en evakuering.

Därför gör olika länder på olika sätt.

– Det är inte så att vi bedömer sjukdomen som olika farlig. Det har praktiska aspekter, som vilken lagstiftning man har. Dessutom handlar det om olika volymer av människor. I Sverige handlar det om en handfull personer och då kan vi skräddarsy en lösning som är säker för alla, säger Anders Tegnell.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Foto: TT
Svenskarna kommer, som det ser ut nu, att flyga med ett franskt flygplan från Kina till Europa.
Publicerad:

LÄS VIDARE