Protester mot ny våldtäktslag i Turkiet

”Gift dig med din våldtäktsman”. Män i Turkiet som gör sig skyldiga till våldtäkt mot minderåriga kan slippa straff – om de gifter sig med offret. Så ser landets nya lagförslag ut.

Det kontroversiella lagförslaget ska nu presenteras för det turkiska parlamentet. Om lagen går igenom betyder det att turkiska män som anklagas för sexuellt umgänge med minderåriga slipper straff så länge de sedan går med på att gifta sig med sina offer – såvida ålderskillnaden mellan dem är mindre än tio år, skriver The Guardian.

Kritikerna kallar lagen för ”gift dig med din våldtäktsman”. Tidigare stoppades ett liknande lagförslag 2016 efter massiv kritik. Den nya lagen har återigen väckt ramaskri världen runt och människorättsaktivister hoppas att samma sak ska hända nu.

Ett försök att öka befolkningsmängden

Oppositionen menar att man genom lagen legaliserar barnäktenskap och våldtäkt i ett land där den lagliga samtyckets åldern är 18.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är emot jämlikhet mellan könen och har tidigare sagt att det är ”emot naturen”. Kritikerna menar att den nya lagen ingår i Erdogans försök att öka landets befolkningsantal. Våldtäktsoffers barn skulle legitimeras och offret som plötsligt är gift kan föda fler barn inom äktenskapet.

Liknande lagar finns i många länder i Mellanöstern och Nordafrika. Men Egypten, Jordanien och Marocko är några av de länder som har avskaffat den typen av lagar.

Publisert:

LÄS VIDARE