Möllevången

Lyckat koncept mot brott startar på Möllan

Av: 

Aftonbladets lokalredaktion

Polis och avspärrningar vid Möllevångstorget i Malmö morgonen efter anmälan om ännu ett våldsbrott. Nu ska utvecklingen vändas.
Polis och avspärrningar vid Möllevångstorget i Malmö morgonen efter anmälan om ännu ett våldsbrott. Nu ska utvecklingen vändas.

NYHETER

Det kallas BID och har redan provats med framgång i Seved och Södra Sofielund.

Nu satsar polisen på att vända utvecklingen även på Möllevången.

Ett 40-tal näringsidkare och fastighetsägare deltog i ett första möte tidigare i veckan.

Brottsförebyggande arbete enligt konceptet Business Improvement District, BID, har gjort Sofielund till ett tryggare område.

Nu startas arbetet upp även på Möllevången i Malmö.

– Vi kan se många paralleller med hur brottsligheten ser ut på dagens Möllevången och hur det såg ut i Seved/Södra Sofielund för fem-tio år sedan. Därför vill vi nu applicera det goda arbetet på Möllevången, säger Freddy Nilsson, kommunpolis lokalpolisområde Malmö Norr, i ett pressmeddelande.

Förutom Möllevången omfattas även Rådmansvången, Triangeln och Södervärn.

Företagare och polis

Inbjudna var bland annat fastighetsägare och näringsidkare i området för att tillsammans med Malmöpolisen, Malmö stad och Malmö universitet starta upp ett gemensamt arbete för att lyfta området.

– Möllevången är visserligen i dagsläget inte ett så kallat särskilt utsatt område som Seved/Södra Sofielund. Men fortsätter brottsutvecklingen i samma takt, med bland annat en öppen drogscen, finns det risk att vi hamnar där inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Freddy Nilsson.

En viktig del av BID handlar om brottsförebyggande genom att bland annat se till att fastighetsägare i området tar hand om fastigheterna på Möllevången och på så sätt skapa ett område som är rent, snyggt och som sin tur kan minska brottstillfällen.

Färre brott

Ambitionen är att BID-arbetet ska få samma goda effekt som det i Sofielund där man bland annat har sett en minskad brottslighet.

– Vi har sett väldigt goda effekter under de här åren. Det görs redan mycket och det finns många goda krafter. Men genom att lokala aktörer går samman i ett partnerskap kan vi tillsammans skapa så mycket mer än om varje aktör arbetar var för sig. Det är viktigt att de positiva krafterna och förändringen också kommer inifrån ett område, säger Freddy Nilsson.

Fem år på Sofielund

I uppstarten av BID Möllevången tar man med sig erfarenheterna som gjorts under de fem år som processen har pågått i Sofielund.

– Det nya området innebär att båda föreningarna kan samverka för att bidra till att bilden av Malmö blir en annan än den som ofta visas. Nyckeln till framgång är samverkan med staden, polisen och boende och inte minst fastighetsägarnas roll, säger Hjalmar Falck, verksamhetschef BID Sofielund.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Död person hittad utanför Landskrona

ÄMNEN I ARTIKELN

Möllevången

Södervärn

Malmö

Sofielund

Våldsbrott

Narkotikabrott

Kriminella nätverk