Anonyme byråkraten ska förvalta Putins styre

Av:  TT

Michail Misjustin har arbetat på det ryska skatteverket i tio år och är mest känd – i den mån han alls är känd – för att ha digitaliserat deklarationerna.

Den politiskt ofärgade byråkraten har handplockats som premiärminister av Vladimir Putin för att lotsa skutan medan systemet reformeras.

Precis som Vladimir Putin i slutet av 1990-talet, när han handplockades till Rysslands toppskikt av den dåvarande presidenten Boris Jeltsin, är Michail Misjustin relativt anonym, även för ryssar.

Men där Putin hade en lång ljusskygg bakgrund inom KGB under kalla kriget har Misjustin en till synes vanlig tjänstemannabakgrund, med en karriär inom offentlig förvaltning.

53-åringen har varit chef för Rysslands federala skattemyndighet i nästan tio år och har fått grönt ljus av maktpartiet Enade Ryssland och statsduman.

Pekar på digitaliseringen

Michail Misjustin är utbildad ingenjör och ekonom, enligt hans offentliga meritförteckning. Han har inte förekommit i några spekulationer om toppositioner i Kreml tidigare och väckte inte heller någon uppmärksamhet när han var en av få personer som fick vara med på ett möte med Putin i måndags, i förberedelse för det omvälvande tal till nationen som presidenten höll på onsdagen.

När det tillkännagavs att Misjustin nomineras till premiärminister rapporterade den statliga tv-kanalen Rossija-24 att han skapat "det bästa beskattningssystemet i världen", rapporterar AFP. Som skatteverkschef har Misjustin betonat vikten av en digital utveckling och varit högst ansvarig när myndigheten låtit ryssar deklarera via bland annat en app i telefonen och skatteintäkterna har ökat.

I en intervju med tidningen Kommersant förra året beskrev Misjustin digitaliseringen som den "fjärde industriella revolutionen" och varnade för konsekvenserna om Ryssland inte hänger med i den, rapporterar AFP.

Vid sidan av detta beskrivs den tillträdande premiärministern som en ishockeyfantast, som precis som president Putin regelbundet spelar själv. Han står som styrelsemedlem på det ryska ishockeyförbundets hemsida och sitter också i styrelsen för topplaget CSKA Moskva.

"Sympatiskt intryck"

Vladimir Putin aviserar reformerna för maktfördelningen i Rysslands högsta skikt med fyra år kvar till det presidentval som han enligt rådande lagstiftning inte får ställa upp i. Även vid tidigare val – och mandatperiodsgränser – har det gjorts rockader. Som när den nu avgående premiärministern Dmitrij Medvedev efterträdde Putin som president och Putin blev premiärminister, varpå de bytte plats igen till nästa val.

Nu får en till synes okontroversiell tjänsteman ansvaret medan spelreglerna skrivs om.

– Misjustin är känd som en briljant byråkrat i ordets rätta bemärkelse, säger den ryske analytikern Gleb Pavlovskij till nyhetsbyrån Interfax.

– Putin ser honom som någon som inte är inblandad i skandaler. Jag tror att detta beslut av Putin görs i övergångssyfte, men då för de kommande åren, inte månaderna. Presidenten litar på Misjustin, som inte associeras med några negativa omdömen.

Nomineringen kom som en överraskning, men det behöver inte vara något negativt, anser Iljas Umachanov, vice talman i det ryska överhuset, federationsrådet.

– Det är inte alla skattechefer som går att tycka om och som framstår som sympatiska. Enligt mig uppfattas herr Misjustin som sympatisk, säger Umachanov till Interfax.

Publisert:

LÄS VIDARE