Lastbilsbomb skulle smällt på brexitdagen

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Klotter till stöd för förbjudna terrorgruppen CIRA – Fortsättnings-IRA – på en mur i Craigavon i Nordirland. Arkivbild..
Foto: AP/TT
Klotter till stöd för förbjudna terrorgruppen CIRA – Fortsättnings-IRA – på en mur i Craigavon i Nordirland. Arkivbild..

En bomb gömd på en lastbil skulle ha spritt förödelse i Storbritannien på brexitdagen den 31 januari.

Av okänd anledning kom dock lastbilen aldrig iväg från Nordirland och har nu i stället oskadliggjorts av den lokala polisen.

– Hade det här fordonet och anordningen lämnat parkeringen skulle den utsatt folk på allmän väg vid rusningstid för enorma risker. De här människorna är helt okänsliga och hänsynslösa i det de gör, säger den nordirländske polischefen George Clarke på en presskonferens enligt tidningen Belfast Newsletter.

Polisen tipsades redan i fredags om bomben, men kunde då inte hitta det utpekade fordonet. Ett nytt tips i måndags innehöll emellertid fler detaljer, vilket ledde till att lastbilen kunde hittas i ett industriområde i Lurgan, sydväst om Belfast.

Enligt tipsen skulle lastbilen ha åkt med färja till Skottland i fredags. Polischefen Clarke anklagar den förbjudna terrorgruppen CIRA – Fortsättnings-IRA – för att ha placerat ut bomben.

CIRA bröt sig ut ur Provisoriska IRA på 1980-talet och har aldrig erkänt det nordirländska fredsavtalet, Långfredagsavtalet, från 1998. Jämfört med sina föregångare under Nordirlands värsta orosår på 1970- och 80-talen har dock CIRA genom åren fört en relativt undanskymd tillvaro.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nordirland

IRA

Belfast

Terrorism