Malmö

Hundägarnas stora oro – någon förgiftar djuren

Av: 

Robert Rosén

Vittra och Lisa Nykvist.
Vittra och Lisa Nykvist.

NYHETER

Hundägare i Malmö rapporterar om förgiftningsförsök och avlidna husdjur.

Till polisen är anmälningarna dock få.

– Men det är absolut ett allvarligt brott som kan orsaka mycket lidande för hundar och andra djur som drabbas av det, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen.

I sociala medier har flera Malmöbor den senaste tiden varnat för försök att förgifta hundar. Bilder har spridits på misstänkt förgiftade köttbitar intill kanalen och kött hängandes i staket.

Ett fåtal ägare har också rapporterat om dödsfall, som sägs vara glykolförgiftning. Men ingen avliden hund har hittills obducerats så dödsorsaken är oklar.

Lisa Nykvist, administratör i nya Facebookgruppen ”Förgiftningar hund Malmö” är kritisk:

– Det är väldigt tråkigt. Och det känns inte som att detta tas på allvar. Folk ringer in och polisanmäler men polisen gör inget åt det. De verkar måttligt engagerade, säger Lisa Nykvist.

Hon driver också ett hunddagis i Kirseberg och gruppen på Facebook har just nu drygt 800 medlemmar. Många rapporterar om misstänkta köttbitar.

Trots oron i sociala medier har det varit lugnt i frågan hos Malmöpolisen. Sedan årsskiftet har man bara fått in en anmälan. Den kommer från en kvinna på Kulladal som anmält att bacon som hon misstänker var preparerat kastades mot hennes hundar den 4 januari.

Ett tiotal misstänkta fall i somras

– Sen tror jag att det säkert är fler som inte anmält också. En del kan gömma sig under att ägarna tror att hundarna blivit sjuka på något annat sätt, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen.

Glykolförgiftning har varit på tapeten tidigare i Malmö. Förra sommaren fanns bekräftade dödsfall bland hundar. Men polisen har inte fått in någon anmälan sedan slutet av sommaren 2019.

– Det hade varit intressant att se om hundarna som misstänks ha dött av förgiftning blir obducerade, så att vi får veta om det handlar om glykolförgiftning, konstaterar Lisa Nykvist.

Även om flera hundägare varnat för förgiftningar på senare tid är problemet normalt sett vanligast sommartid.

Lisa Nykvist.

– Det är min känsla också. Nu har jag ingen statistik att luta mig mot men det är absolut känslan jag också har, säger Calle Persson, som berättar att anmälningar kommer in med jämna mellanrum.

Plockar ner köttbitar

När det gäller de köttbitar hundägare varnar för är det okänt om de faktiskt är riktade mot hundar eller mot andra djur.

– För det mesta plockar hundägare ner det och slänger bitarna. Så det får vi aldrig veta. Men de är misstänkt förgiftade. Oavsett är det skumt och inte helt normalt att hänga kött i staketet, säger Nykvist.

Även om de bekräftade fallen av förgiftningar är få är misstankarna desto större bland hundägare. Klart är att det det är någonting som vållar stor oro bland många hundägare.

– Problemet i sig är allvarligt. Så som omfattningen ser ut just nu med anmälningar är det inte stort på det viset, men det är absolut ett allvarligt brott som kan orsaka mycket lidande för hundar och andra djur som drabbas av det. Oftast är det inget knall och fall och en omedelbar död, utan det är ett längre lidande för de här hundarna, säger Persson.

Kameror ses som lösning

Polisen vill gärna få in uppgifter vid misstänkt förgiftning, då det blir lättare att skapa sig en helhetsbild.

Vad som ska göras för att få bukt med problemet på längre sikt är dock inte självklart.

– Det finns platser som är mer utsatta och då kan jag tycka att man ska ha kameraövervakning på de platserna. Kan man gripa någon kan det bidra. Det är den enda lösningen jag kan tänka mig, säger Nykvist.

Problemen är som störst på hundrastgårdar och i vissa parker. För att undvika eventuella förgiftningar rekommenderas hundägare att vara uppmärksamma när de vistas på allmänna platser se vad hundarna äter på.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Fågel sköts med kraftigt luftvapen

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Kirseberg

Djurplågeri

Brott

Hundar

Sociala medier