Trumps kognitiva test avslöjat: Skulle identifiera ett lejon och ange vilken stad han befann sig i

Känner du igen ett lejon, vet dagens datum och har koll på vilken stad du befinner dig i?

Då kan du nog klara demenstestet som Donald Trump säger sig ha ”krossat”.

– Jag klarade det med bravur. Joe Biden borde göra exakt samma test, säger presidenten.

I en telefonintervju med Fox News i förra veckan berättade Donald Trump att han nyligen ”krossat” ett demenstest. Enligt presidenten hade läkarna sagt att ”det där är helt otroligt. Väldigt sällan gör någon det du just gjort.”

Det är oklart vilket slags test Trump refererat till, men enligt tidningen Las Vegas Sun gjorde han 2018 ett test som kallats Montreals Kognitiva Utvärdering. Provet, som utformats för att testa demens, ska ta mellan 10 och 12 minuter att göra. Maxpoängen är 30 och att få 26 eller över anses normalt. När Trump i Fox-intervjun frågades om demokraternas förmodade presidentkandidat Joe Biden, 77, sa han att Biden inte skulle klara testet.

– Jag klarade testet med bravur. Han borde göra exakt samma test, ett väldigt normalt test, sa Trump.

Fick namnge djur

Trumps tre år äldre motståndare svarade att han ofta gör kognitiva tester och ”ser fram emot att kunna jämföra min hjärnkapacitet mot den som mannen jag kandiderar mot har”.

Las Vegas-tidningen skriver att Trump själv begärt att få göra Montreal-testet, som skapats för att upptäcka allvarliga demensproblem och inte för att gradera intellekt.

I testet utmanas man bland annat att kopiera en bild av en kub, rita en klocka och förklara likheten mellan ett tåg och en cykel. I ett annat moment får man en bild på ett lejon, en noshörning och en dromedar och ombeds namnge djuren.

I den sista rutan ombeds man fylla i veckodag, datum, år och plats. Detta är en del av testet, döpt till ”orientering”, som utgör sex av testets 30 poäng.

Publisert: