Svenskar med virussymtom uppmanas kontakta vården

avSandra Killgren

Publicerad:
Uppdaterad:

155 personer har smittats av coronaviruset i Italien.

Nu uppmanas svenskar som besökt drabbade områden att vara uppmärksamma.

– Vid tecken på luftvägsinfektion ska man genast kontakta sjukvården, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Rekommendationen till svenskar som befinner sig eller har återvänt från Italien är att vara uppmärksam på sjukdomssymtom.

Vid tecken på luftvägsinfektion bör sjukvården genast kontaktas, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Det gäller samma för svenskar som för alla andra som har varit i området. Om man kommer hem och får symptom så ska man kontakta sjukvården så att man kan få råd därifrån om vad man behöver göra, säger han.

Feber, hosta och halsont

Tre vanliga symptom på luftvägsinfektion är feber, hosta och halsont. Det kan därmed vara svårt att skilja på coronavirus och influensa.

– Det kan man inte själv avgöra och knappt sjukvården heller, utan i så fall måste man provta om man verkligen misstänker något, säger Tegnell.

Den som har virussymtom ska kontakta sjukvården via 1177, inte gå och sätta sig på en akutmottagning.

Minimerar spridningen

Hur smittan kom till Italien är fortfarande okänt.

Myndigheterna jagar den person som ska ha tagit viruset till landet och kraftsamlar samtidigt för att minimera spridningen.

En gemensam telefonkonferens med Italiens och andra EU-länders smittskyddsmyndigheter kommer att äga rum under måndagen.

Tre döda

På grund av smittorisken i de västra drabbade områdena i norra Italien har över 50 000 personer ombetts att stanna inomhus.

Enligt BBC kan det vara straffbart att lämna de drabbade områdena utan tillstånd kan vara straffbart.

Av 155 smittade i landet ligger minst 26 på intensiven. Majoriteten smittade befinner sig i Lombardiet, där 89 personer uppges vara drabbade, skriver CNN.

I dagsläget har tre personer dött.

Foto: Claudio Bresciani / TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM