Debattpremiär för Mike Bloomberg

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: James H. Wallace/AP/TT
Presidentaspiranten och tidigare New Yorkborgmästaren Mike Bloomberg vid ett kampanjmöte i Virginia i helgen.

Mike Bloomberg, miljardär och tidigare borgmästare i New York, kvalar in till Demokraternas debatt i spelstaden Las Vegas. Det blir affärsmannens första tv-debatt med partikamraterna.

Tv-drabbningen hålls under natten till torsdagen svensk tid inför partiets nomineringsmöten i Nevada på lördag. Den väntas främst handla om invandring och minoriteter. I Nevada är nästan en tredjedel av invånarna spansktalande.

Bloomberg har stigit kraftigt i nationella opinionsmätningar de senaste veckorna. I nuläget vill över 14 procent av de demokratiska väljarna se honom som partiets kandidat, enligt oberoende Real Clear Politics genomsnitt.

I debatten lär han få frågor om de kritiserade metoder New York-polisen använde sig av under hans tid som borgmästare: Polisen tilläts då att stoppa och kroppsvisitera dem de hyste misstankar mot på gatan, något som slog orimligt hårt mot minoriteter. Bloomberg har senare bett om ursäkt för metoden.

På debattscenen får affärsmannen sällskap av bland andra Vermontsenatorn Bernie Sanders, som leder i de nationella opinionsmätningarna. Den förre South Bendborgmästaren Pete Buttigieg, exvicepresidenten Joe Biden, Massachusettssenatorn Elizabeth Warren och Minnesotasenatorn Amy Klobuchar debatterar också.

Bloomberg, som gav sig in i stridne om att bli Demokraternas presidentkandidat sent, deltar egentligen inte i Nevadas nomineringsmöten. Han satsar i stället på den så kallade supertisdagen den 3 mars, då 14 delstater går till urnorna.

PODD Kan Bernie Sanders slå Donald Trump?

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om valet i New Hampshire och om vinnaren där, Bernie Sanders, har någon möjlighet att slå president Trump. Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM