Sjuksköterskan Ebba: ”Många säger upp sig nu”

2020 drabbades världen av en pandemi och många insjuknade i covid-19.

Sjuksköterskan Ebba Gyberg beskrev då situationen på Danderyds sjukhus. Efter ett kort uppehåll är hon nu tillbaka med en ny videodagbok där hon bland annat beskriver hur slitna många i personalen är.

– Vi har tyvärr många kollegor som har valt att säga upp sig den här hösten på grund av arbetsbelastningen, säger Ebba Gyberg.

Under våren och början av sommaren kunde vi följa Ebbas Gybergs arbete med patienter som drabbats av covid-19. Hon beskrev hur det var att jobba med skyddsutrusningen på och hur intensivt det var att ta hand om alla patienter. Nu kommer konsekvenserna av sjukvårdspersonalens långa kamp. Det är många som säger upp sig.

– Redan innan pandemin hade en alldeles för hög arbetsbelastning. Sen hade vi en extrem arbetsbelastning under pandemins värsta tider. Och sen när det börjat lugna sig och vi kommit tillbaka så har vi fortfarande en alldeles för hög arbetsbelastning. Och det gör att det är en väldigt stor känsla av att inget har förändrats.

Ebba Gyberg rapporterar i sin videodagbok.
Ebba Gyberg rapporterar i sin videodagbok.

Alltför hög arbetsbelastning

Ett tydligt exempel på problematiken med allt för hög arbetsbelastning, och den oror det medför, är det varsel som ligger på Karolinska Universitetssjukhuset menar Ebba. Före pandemin varslades hundratals läkare och undersköterskor på Karolinska om uppsägning. I slutet av augusti återupptog sjukhuset varselförhandlingarna, vilket väckte upprörda känslor bland personalen.

– Vi har jobbat så hårt under pandemin, och nu kan vi sägas upp? Det känns så sjukt, sa en undersköterska, som vill vara anonym, till Aftonbladet.

Patienter kan få sämre vård

Även på Danderyds sjukhus påverkas personalen av oron på Karolinska. Oron för att kollegor ska förlora jobbet och att patienter ska få sämre vård.

– Nu har vi jobbat under extrem press och att det varslet på Karolinska ligger kvar gör många oroliga. Vi är också fler som är bekymrade över hur patientsäkerheten ska upprätthållas och vilka konsekvenser det kommer att leda till.

I det nya avsnittet i videodagboken berättar hon hur hårt hon jobbat senaste veckorna och att hon dessutom, utöver sitt vanliga arbete, varit handledare för studenter.

– Snart är dagen slut. Då ska jag bara hem och lägga mig och sova, avslutar hon.

Senaste avsnittet av Ebbas videodagbok i spelaren här ovanför.

Sjuksköterskan Ebba Gyberg på väg till jobbet.
Sjuksköterskan Ebba Gyberg på väg till jobbet.

PODD Ann bor där pandemin inte slagit till

Det finns tio länder utan registrerade coronafall – svenska Ann bor i ett av dem.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE