Stefan Löfven och Annie Lööf presenterar mer pengar till välfärden

Statsminister Stefan Löfven (S) och Centerpartiets ledare Annie Lööf presenterar tunga satsningar på välfärden.

Det blir miljarder till äldreomsorgen, sjukvården och kommuner och regioner.

– Det är en sjujäkla satsning på välfärden, säger Stefan Löfven på en pressträff.

Under en gemensam pressträff i dag uppger statsminister Stefan Löfven och Centerpartiets partiledare Annie Lööf att man nått en överrenskommelse i höstbudgeten.

– Vi är i ett läge där vi ska starta igång Sveriges ekonomi. Vi har starka statsfinanser vilket gett oss muskler att rädda många företag och nu tar vi nästa stora steg. Budgeten för 2021 är historiskt kraftfull, säger Löfven och fortsätter:

– Om ni ursäktar mig så är det här en sjujäkla satsning på välfärden. Det är den största satsningen på äldreomsorgen någonsin. Vi ska ha världens bästa äldreomsorg. Den tryggheten förtjänar de äldre som byggt vårt land.

Ett permanent tillskott med fyra miljarder kronor årligen ska gå till äldreomsorgen. Ytterligare 1,7 miljarder skjuts till. Totalt handlar det om 9,7 miljarder till svensk äldreomsorg 2021.

– Det här är satsningar av historiska proportioner, säger Löfven.

Han adresserar sedan problemet med sjukvården under våren. Att många operationer hr ställts in. Regionerna ska nu få fyra miljarder kronor år 2021 och 2022.

Annie Lööf (C) säger att pandemin slagit hårt på många fronter och att en lågkonjuktur kan vänta, med ökad arbetslöshet.

– Vi behöver rusta omsorg, vård och skola runtom i Sverige. Det har varit en enorm arbetsbelastning runt om i svensk sjukvård. Det finns också vittnesmål om hur elever halkar efter i skolan och hur socialtjänster är hårt belastade, säger Lööf och fortsätter:

– För mig är det självklart att vi ska ha en välfärd att lita på i landet. I dag genomför vi därför en generell höjning av statsbidraget till kommuner och regioner på 10 miljarder år 2021 och fem miljarder år 2022.

Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S) under pressträffen.
Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S) under pressträffen.
Publisert: