Norge rekommenderar munskydd på bussar

Av:  TT-NTB-AFP

Norges hälsominister Bent Høie (H), med munskydd. Nu vill den norska regeringen se att ansiktsmasker används i rusningstid i kollektivtrafiken.
Norges hälsominister Bent Høie (H), med munskydd. Nu vill den norska regeringen se att ansiktsmasker används i rusningstid i kollektivtrafiken.

Den norska regeringen meddelade under fredagen att man inför en munskyddsrekommendation för personer som reser i kollektivtrafiken.

Rådet gäller när man inte kan hålla avstånd – men är inte obligatoriskt.

Boende i den norska huvudstaden Oslo rekommenderas att använda munskydd, om de reser kollektivt under rusningstrafiken.

Rekommendationen gäller huvudstadsområdet och kommunen Indre Østfold – och bara i situationer där det inte är möjligt att hålla avståndet om en meter till varandra.

Det norska Folkhälsoinstitutet, FHI, tycker att det sammanvägda forskningsläget om munskydd numera pekar åt en viss effekt, därav den nya riktlinjen.

Den träder i kraft på måndag och ska vara i kraft i två veckor framöver, enligt hälsoministern Bent Høie (H), som meddelade beslutet på en presskonferens.

– Munskydd uppskattas reducera risken att smittas med 40 procent, medan att hålla en meters avstånd uppskattas reducera risken att smittas med 80 procent. Metern är alltså viktigare än munskyddet, säger han.

Följer man inte rådet får man dock inga konsekvenser. Man kan exempelvis inte bli avkastad från bussen.

– Vi uppmanar folk att följa hälsomyndigheternas riktlinjer, men vi har inte mandat eller möjlighet att kontrollera passagerarna, säger Knut-Marin Løken, presstalesperson för kollektivtrafiksföretaget Ruter, till TV2.

Samtidigt lättas de norska restriktionerna kring evenemang. Nu ska flera grupper om 200 personer kunna delta, efter varandra, i längre sammankomster. Tidigare har folksamlingar om upp till 200 personer varit tillåtna.

Publisert: