Här läser Ingegerd, 76, dikter till sin make utanför hans balkong

Kärlek övervinner allt. Till och med corona.

Det visar Ingegerd Lindaräng som varje dag ställer sig under maken Ingemars balkong på Vätterngården för att läsa hans favoritdikter.

– Det förgyller dagen, både för honom och för mig, säger Ingegerd.

Ingegerd och Ingemar Lindaräng har varit gifta i 54 år. Ingemar har arbetat som rektor och Ingegerd har varit svensklärare i Stockholm. Bägge har stor förkärlek till dikter och poesi.

– Ingemar tycker om dikter, men jag tycker nog ännu mer om dem. Det är några ord som kan sammanfatta så mycket, säger Ingegerd Lindaräng.

Paret är bosatta i Vadstena i Östergötland. Men för 1,5 år sedan fick de skilda adresser när Ingemar, 82, flyttade in på äldreboendet Vätterngården. I och med coronapandemin kan inte Ingegerd längre komma in på boendet, något Motala Vadstena Tidning skrivit om.

– Det känns tomt, kan man säga. Men jag tar igen det genom roliga möten, säger Ingegerd som inte låter pandemin komma paret emellan.

Varje dag läser Ingegerd Lindaräng dikter under sin make Ingemars balkong på Vätterngården i Vadstena.
Varje dag läser Ingegerd Lindaräng dikter under sin make Ingemars balkong på Vätterngården i Vadstena.

Vinkar från balkongen

Varje dag cyklar Ingegerd nämligen till boendet och ställer sig under Ingemars balkong. Hon läser sedan sina favoritdikter – direkt från hjärtat till sin man.

– Ingemar sitter i rullstol, men när jag läser tar han tag i räcket och ställer sig upp och lyssnar, säger Ingegerd Lindaräng och fortsätter:

– Om jag läser länge blir han trött och sätter sig ner en stund. Men sen är han uppe igen och vinkar.

Ingemar är inte den enda som njuter av sin frus vackra ord. Även övriga på boendet samlas för att lyssna. Ingegerd läser en dikt av Verner von Heidenstam:

– När människorna sova vid sommarnattens sken och tusen röster lova sin fröjd från gren till gren, då purpras lingonriset av stilla skyars gull; då hägrar paradiset än över jordens mull.

Ingegerd Lindaräng: ”Jag avslutar med såpbubblor, det ger extra energi i luften”.
Ingegerd Lindaräng: ”Jag avslutar med såpbubblor, det ger extra energi i luften”.

”Som Romeo och Julia”

Efter Ingegerd läst klart avslutar hon med att blåsa såpbubblor som med hjälp av vinden tar sig upp till Ingemars balkong.

– Det blir en energikick när man tjoar och läser nåt vackert till varandra, säger Ingegerd Lindaräng och tillägger:

– Det blir vad man gör det till. Och vi gör det lite som Romeo och Julia.

Publisert:

LÄS VIDARE