Uppsala

Här är Uppsala bangolfs nya drömanläggning

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Arbetet med den nya anläggningen pågår för fullt.
Arbetet med den nya anläggningen pågår för fullt.

NYHETER

Under hela våren har arbetet med att flytta anläggningen pågått, och trots att mycket arbete återstår väljer nu Uppsala Bangolfklubb att öppna de nya banorna för allmänheten.

– Vi har fått massor med frågor om när vi ska öppna, säger klubbchefen Carl-Johan Ryner.

Uppsala bangolfklubb har dominerat både svensk och europeisk bangolf i flera decennier och radat upp såväl SM-guld som segrar i Europacupen.

Efter att ha tvingats bort av kommunen har man snart också Sveriges häftigaste anläggning.

– Vi fick första varningen om att vi skulle behöva tvingas flytta 2008, så det var ett tag sedan. Men nu är det äntligen dags att öppna, säger Carl-Johan Ryner, klubbdirektör och flerfaldig mästare.

Hur känns det inför lördagens premiäröppning?
– Det känns lite både och faktiskt. Klubbens ambition är att alltid ha en hög standard både på och utanför banan, och i ärlighetens namn så är det fortfarande mycket som inte är på plats ännu.

Varför väljer ni att öppna trots att allt inte är klart?
– Vi har fått massor med frågor om när vi ska öppna.

Mycket arbete återstår innan allt är klart.

Nytt klubbhus och inomhusbana

Kostnaden för den nya anläggningen som kommer att ha flera utomhusbanor, klubbhus, café och en inomhusbana på 280 kvadratmeter, är beräknad till drygt tolv miljoner.

– Det kommer att bli en riktig drömanläggning när allt är klart, fortsätter Carl-Johan Ryner.

Vilken hjälp har ni fått av kommunen med tanke på att ni tvingades bort?
– I ärlighetens namn – inte så mycket. Vi fick ett så kallat avhysningsbidrag av Uppsala kommun på två miljoner, men det täcker inte ens kostnaden för själva klubblokalen som landar på närmare fem miljoner. Sedan kostar varje bana drygt 800 000 kronor, så det är ganska lätträknat.

– Däremot har vi fått ett fantastiskt stöd av kommunens fastighetsbolag, Sportfastigheter, som bland annat har hjälp oss med markarbetet och förberedelser inför bygget.

På lördag klockan 12.00 är det premiär för den nya filtbanan.

Allmänna arvsfonden betalar för inomhusarenan

När det gäller den nya inomhushallen får man däremot ekonomisk stöd av Allmänna arvsfonden, även om invigningen kommer att dröja.

– Själva grundplattan är redan gjuten och klar, däremot väntar vi på att få börja bygga. Men om vi bara får startbeskedet snart så räknar vi med att klubbhuset är klar i början av juli, och inomhusarenan i augusti.

Inget seriespel på grund av coronaviruset

Samtidigt som den nya arenan växer fram är det redan klart att det inte blir något elitseriespel för Uppsala bangolfklubb den kommande säsongen.

– Nej, det blir inget spel på grind av coronopandemin, och det är väl kanske lite tur i oturen med tanke på att vi har en del annat att stå i just nu. Coronapandemin kommer också påverka våra besökare, men området är stort och det ska inte vara några problem att hålla avstånd till varandra.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Allmänna arvsfonden

Golf