Läkare körde bil – med mc-förare på huven

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Läkaren stod åtalad för grov vårdslöshet i trafik och smitning, men döms enbart för vårdslöshet i trafik.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Läkaren stod åtalad för grov vårdslöshet i trafik och smitning, men döms enbart för vårdslöshet i trafik.

Läkaren orsakade en trafikolycka och fortsatte sedan köra.

På motorhuven låg då en motorcykelförare.

Malmö tingsrätt väljer dock att delvis fria läkaren.

Det var i slutet av mars som den 63-årige läkaren kom körande längs Drottninggatan. Med sin bil låg han då nära en motorcyklist. En farlig omkörning följt av en inbromsning gjorde sedan att motorcykelföraren åkte omkull.

Mc-föraren började därefter springa efter bilen och kom vid korsningen Drottninggatan/Amiralgatan ifatt bilen. Föraren slet då i bildörren men när dörren inte gick upp ställde han sig istället framför bilen.

Den 63-årige mannen körde då sakta på mc-föraren, som la sig på motorhuven och höll sig fast i bilen. Först när 63-åringen kört över korsningen och stannat på en trottoar valde mc-föraren att kliva av huven. Bilisten backade då och körde därifrån.

Bilisten kände sig hotad

Även om läkaren inte kan minnas att han orsakat någon olycka menar Malmö tingsrätt att det är klarlagt att hans omkörning bidrog till att mc-föraren åkte i backen. Tingsrätten menar att bevisningen, i form av bland annat vittnesmål, visar på att 63-åringen legat bakom olyckan. Däremot anser man det inte bevisat att läkaren själv ska ha upptäckt att motorcykeln vält.

När det gäller den delen av händelseförloppet som utspelade sig vid korsningen menar 63-åringen att han först bara hört en hög smäll och när han såg mc-föraren utanför blev han rädd och fruktade ett överfall. Läkaren instämmer sedan i att målsägande la sig på bilen, men har förklarat att det inte var någon trafik på platsen och att han lugnt och säkert körde till en säker plats varefter mc-föraren klev av. Då han uppfattade föraren som aggressiv valde han att inte kliva ur bilen.

Att 63-åringen fruktade ett överfall kan enligt Malmö tingsrätt inte uteslutas. Utredningen har visat att mc-föraren agerade aggressivt vid korsningen och det är enligt tingsrätten inte heller märkligt att läkaren sett annorlunda på situationen än vittnen. Det anses inte heller styrkt att mc-föraren blivit påkörd och uppgifterna om att 63-åringen flyttat bilen för att undvika trafik kan inte heller lämnas utan avseende.

Nämndeman var skiljaktig

Med bakgrund av det väljer Malmö tingsrätt att fria läkaren från åtalet om grov vårdslöshet i korsningen av Drottninggatan/Amiralgatan. Han frias även från smitning, då det inte är styrkt att han uppfattat olyckan.

Däremot döms 63-åringen får vårdslöshet i trafik, för den olycka han orsakade, och får för det 60 dagsböter på 440 kronor.

En nämndeman i tingsrätten var dock skiljaktig, då han menar att det är klarlagt att 63-åringen måste ha förstått att mc-föraren välte och att det därför inte är rimligt att tro att han därefter känt sig hotad. Nämndemannen anser därför att 63-åringen skulle dömas på samtliga punkter och att straffet borde blivit villkorlig dom kombinerat med dagsböter.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%