Elefant kollapsar och dör – efter att ha tvingats bära turister

Publicerad:

NYHETER

En video som spridits visar hur en elefant kollapsar och dör av utmattning efter att ha tvingats bära turister i extrem hetta i Sri Lanka.

– Om inte turister slutar att rida på elefanter, kommer dessa majestätiska djur att fortsätta lida och kollapsa av utmattning, säger djurrättsaktivisten Paul Healey.

Den 18-åriga elefanten, Kanakota, dog av utmattning efter att ha burit tre olika grupper av turister på safari i Sri Lanka, skriver The Sun.

Den 18 oktober, dog elefanten. Dagen innan hade den även tvingats delta i en parad.

Kanakota kollapsade efter att ha gått med skakiga ben och blivit slagen med en elefantkrok, en metallstav med en krok i ena änden som används för att kontrollera elefanter genom att utsätta dem för tryck eller smärta, skriver tidningen.

Nya lagar behövs för att skydda elefanter

Elefanten täcktes över med en filt efter att den kollapsat och dött på gatan. En stor oro har nu väckts över hur man behandlar elefanter på ön och djurrättsaktivister menar att nya lagar behövs för att skydda elefanterna.

En utredning har satts igång för att ta reda på den exakta dödsorsaken, men Paul Healey, från djurrättsorganisationen Moving animals, menar att Kanakotas död hade kunnat förhindras.

– Om inte turister slutar att rida på elefanter, kommer dessa majestätiska djur att fortsätta lida och kollapsa av utmattning, säger han till tidningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN