Riksenheten för säkerhetsmål

Spionanklagad 46-åring åtalad för flyktingspionage

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

En 46-årig svensk-irakisk medborgare har åtalats vid Stockholms tingsrätt för flyktingspionage.

Mannen anklagas bland annat för att under täckmantel ha spionerat på enskilda personer.

Mannen åtalas för att mellan april 2015 och februari 2019 ha samlat in personlig information om oppositionella iranier tillhörande folkgruppen ahwazier med uppsåt att förmedla uppgifterna till staten Iran.

– Jag har åtalat mannen för att under täckmantel av att företräda en arabisk nättidning bland annat ha fotograferat och filmat ahwaziska konferensdeltagare och demonstrationsdeltagare i Belgien, Nederländerna och Sverige, säger kammaråklagaren Hans-Jörgen Hanström på Riksenheten för säkerhetsmål i ett pressmeddelande.

Den misstänkte 46-årige mannen.

Dessutom påstås den 46-årige mannen har infiltrerat ahwaziska nätforum på internet och kommit över oppositionella personers adresser och telefonnummer.

Fotade inloggningsuppgifter

Mannen åtalas också för att vid hembesök ha fotograferat registreringsskyltar till bilar och inloggningsuppgifter till routrar.

Åklagaren gör gällande att en del av uppgifterna har förmedlats till företrädare för iransk underrättelsetjänst via internet eller vid personliga sammanträffanden bland annat i Teheran.

Den åtalade mannen nekar till brott.

Förhandlingen i tingsrätten uppskattas pågå i nio dagar och förundersökningen är relativt omfattande med cirka 1 700 sidor.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

45-åring flyktingspion häktad – spionerade på enskilda personer

ÄMNEN I ARTIKELN

Riksenheten för säkerhetsmål

Spioneri

Stockholms tingsrätt

Iran

Brott