Abortstriden

”Svarta kvinnor uppmuntras göra abort”

Abortstriden: Kontroversiell teori sprids i Louisiana: ”Stämmer inte med fakta”

Av: 

August Håkansson

NYHETER

Aborter som förbjuds, läkare som hotas med fängelse och politiker som säger att kvinnor kommer att dö.
Hur långt ska man gå för att skydda det som anses leva?
Och när börjar egentligen ett liv?
Under sju dagar reser Aftonbladet genom Alabama, Louisiana och Mississippi – och tre av USA:s hårdaste abortlagar.
Det här är Abortstriden – en resa genom amerikansk abortlagstiftning.


NEW ORLEANS. Svarta kvinnor uppmuntras att göra abort av en ”industri” som gör stora ekonomiska vinster. Det är en av teorierna som sprids av antiabortorganisationen Black Advocates For Life i Louisiana.

– De flesta av pro life-sidans argument stämmer inte med fakta och forskning, säger Michelle Erenberg på kvinnorättsorganisationen Lift Louisiana.

Jonathan Burton tar emot på sitt kontor i New Orleans. På en vägg har någon målat ett stort foster och i ett hörn ligger några fosterminiatyrer i plast.

Han leder Louisiana Black Advocates For Life, en organisation som till varje pris ska övertyga afroamerikanska kvinnor att abort är fel. Genom att samarbeta med bland annat lokala kyrkor erbjuder de pengar och saker till kvinnorna för att de ska fortsätta med sina graviditeter.

Målet: att abort ska bli ”otänkbart”.

– Det finns andra alternativ än att dessa kvinnor resten av livet ska leva med smärtan och traumat över att ha gjort abort, säger Jonathan Burton.

Jonathan Burton, Louisiana Black Advocates For Life.

”Riktar in sig på afroamerikanska kvinnor”

Han pratar om en ”abortindustri” som enligt honom tjänar stora pengar på aborter – och som riktar in sig på afroamerikaner.

– De riktar in sig på svarta. Det finns en anledning till att majoriteten av de som gör en abort är afroamerikanska kvinnor, säger Jonathan Burton.

I Louisiana finns flera lagar som reglerar abortklinikernas verksamhet. Bland annat måste kvinnor först komma på en ”konsultation”, där de delges information som ska få dem att vilja behålla barnet. Den måste ske 24 timmar innan själva ingreppet. Kvinnorättsorganisationer säger att informationen som delges inte stämmer med forskning.

Enligt Jonathan Burton används tillfällena för att uppmuntra kvinnor, framförallt afroamerikanska, att göra abort.

– De pushar kvinnorna att göra abort och säger: ”Vi kommer att stötta er, vi kommer vara här för dig tills du har gjort din abort”. Men de finns inte där för kvinnorna om de skulle bestämma sig för att behålla barnet.

”Vidrigt och äckligt”

Michelle Erenberg, grundare av kvinnorättsorganisationen Lift Louisiana, känner igen argumenten.

– Det är vidrigt och äckligt hur man kan säga så. Det finns ingen sanning i det där alls. Abortkliniker finns till för att erbjuda abort åt de som vill göra en, men de försöker inte övertyga kvinnor att göra dem och de försöker absolut inte rikta in sig på svarta kvinnor.

Hon pekar på socioekonomiska faktorer som en anledning till att många av kvinnorna som gör en abort är afroamerikaner.

– Under vissa omständigheter är det fler svarta kvinnor som vill göra en abort. Men det beror på att svarta kvinnor generellt ibland är mer ekonomiskt begränsade.

Michelle Erenburg, grundare till kvinnorättsorganisationen Lift Louisiana.

”Det är hyckleri”

Michelle Erenberg menar att pro life-sidans argument ofta inte håller.

– Det finns ingen forskning eller fakta bakom dem. Många av restriktionerna de föreslår motsätts av ledande medicinska experter i det här landet. Deras enda mål är att kvinnor inte ska få göra en abort, även om de säger att de vill skapa trygghet för kvinnorna.

Black Advocates For Life är en politisk lobbyorganisation som vill se till att fler restriktiva abortlagar stiftas i Louisiana.

– Jag vill påpeka att organisationer som stöttar abortförbud och abortlagar aldrig stöttar politiska förslag som stöttar kvinnor, till exempel en stärkt föräldraförsäkring. Det är hyckleri, säger Michelle Erenberg.


Läs fler artiklar i serien:

De vill göra abort otänkbart: ”Inget preventivmedel”
Jämför aborter med Förintelsen: ”Brott mot mänskliga rättigheter”
Våldtäkt inget undantag i nya abortlagen: ”Vill skydda mänskligt liv”
Abortförespråkare: ”Vi förbereder oss på det värsta”
Guvernören skrev under abortlag – nu sviks han av sina egna

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Abortstriden

Abort

Graviditet

Jämställdhet

New Orleans

Louisiana

Feminism