Mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa

Mordet på Catalán: Överste inför rätta

Av: 

TT

Svenska Zaida Catalán mördades under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa. Arkivbild tagen i januari 2009.

Foto: Bertil Ericson/TT

NYHETER

En överste som greps i december misstänkt för att ha varit med och organiserat mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa ställs inför rätta i en militärdomstol.

Översten Jean de Dieu Mambweni greps i början av december, kort efter att SVT:s Uppdrag Granskning avslöjat att en FN-rapport mörkat uppgifter om att den kongolesiska staten kan ha varit inblandad i morden på Catalán, hennes amerikanske kollega Michael Sharp och deras lokale medhjälpare Betu Shintela i mars 2017.

I FN-rapporten pekades Mambweni ut som en av flera möjligen inblandade från den kongolesiska staten och det påvisades hur han haft telefonkontakter med flera av de som misstänks ha utfört mordet. Mambweni var den första militären som greps.

Nu anklagas översten formellt för stämpling och krigsbrott genom mord, meddelar en företrädare för militärdomstolen. Enligt anklagelserna hade han telefonkontakt med en av de huvudmisstänkta för själva mordet samma dag som det skedde.

– Datumet för hans framträdande i domstolen har ännu inte satts, men det kommer ske snart, säger domstolsföreträdaren till AFP.

I samband med att Mambweni greps offentliggjordes också en ljudinspelning som uppgavs bevisa att översten åt lunch med Catalán och Sharp två dagar innan de mördades. Han hade tidigare förnekat såväl det mötet som telefonkontakterna som redovisades i FN-rapporten.

I ett tidigt skede riktade de kongolesiska myndigheterna all skuld mot lokala väpnade grupperingar.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Misstänkta för mordet på Catalán har rymt

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa

Zaida Catalán

Kongo-Kinshasa

Mord