Dansk polis söker vittnen efter dubbelmordet

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Polis och kriminaltekniker på plats efter att två människor skjutits ihjäl i en svenskregistrerad bil i Köpenhamnsförorten Herlev på tisdagskvällen.

De två unga män som sköts ihjäl i Herlev utanför Köpenhamn på tisdagskvällen är troligtvis svenskar.

Den danska polisens främsta spår är en Audi som gärningspersonerna tros ha flytt i.

– Vårt antagande är att de två dödade är två yngre svenskar. Eftersom de inte är helt identifierade, och anhöriga ännu inte har underrättats, kan jag inte säga mer om dem, säger Flemming Madsen vid polisen i västra Köpenhamnsområdet vid en pressträff, enligt Danmarks Radio.

Madsen bekräftar vidare att det finns ett tätt samarbete med den svenska polisen i ärendet.

Svenska gängkopplingar

Minst tio skott avlossades, med pistol och automatvapen. De dödade männen färdades i en svenskregistrerad bil.

En av dem dog i samband med skottlossningen. Några timmar senare meddelade den danska polisen att den andre mannen, som inledningsvis beskrivits som svårt skadad, också avlidit.

Enligt Expressen finns det en koppling till Stockholms kriminella gängmiljö. Ett av offren uppges vara 23 år gammal och beskrivs som en ledande figur inom en gruppering som hör hemma i Stockholms nordvästra förorter. Den andre uppges vara i 20-årsåldern.

Stephan Kiernan, chef för polisens särskilda insatsgrupp för gängbrottsligheten i norra och västra Stockholm, säger till tidningen att "mycket talar för att det är kopplingar till Stockholm och Rinkeby", men att det än så länge inte har fastställts.

Över på sekunder

Bilder som danska Ekstra Bladet och svenska Aftonbladet publicerar visar en sekvens där två personer i svarta huvor dyker upp i en silvergrå Audi och går mot offrens bil med vapen, varav det ena ett automatvapen. Skott avlossas och tidningarna beskriver hur allt sker inom loppet av några sekunder.

Den danska polisen söker nu vittnen som sett denna Audi före eller efter dubbelmordet. Den hade blivit stulen i fredags och har hittats norr om Köpenhamn, där gärningspersonerna tycks ha försökt tända eld på den.

Den svenska polisen hänvisar alla frågor om utredningen till den danska polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark