Coronapandemin

USA: Kina bunkrade utrustning och dolde allvaret av viruset

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att det nya coronaviruset spreds från ett laboratorium i Wuhan.

– Det finns enormt med bevis för att det är där det började, säger han.

Amerikanska myndigheter riktar samtidigt hårda anklagelser mot Kina – som påstås ha vilselett omvärlden om viruset för att hamstra sjukvårdsutrustning.

USA trappar upp corona-anklagelserna mot Kina.

Utrikesminister Mike Pompeo säger att de har ”enormt med bevis” för att coronaviruset kommer från ett laboratorium i Wuhan och inte den våtmarknad som pekats ut som källa.

Tidigare i veckan antydde också president Donald Trump att han sett dessa bevis. Och enligt amerikanska underrättelsetjänsten ska viruset ha ”läckt” från labbet av misstag.

Mike Pompeo vill i ABC-intervjun inte svara på frågan om han tror att viruset har spridits medvetet av Kina.

Arbetare hanterar andningsmasker i Wuhan.

Foto: Ng Han Guan / TT

Samtidigt rapporteras det om ett påstått avhopp från Kina, en av forskarna på högrisk labbet i Wuhan som nu pekas ut som källan till pandemin. Shi ”Fladdermuskvinnan” Zhengli är specialist på coronavirus med ursprung hos fladdermöss och hon påstås ha flytt Kina med hemliga dokument från sin arbetsplats. Det vill säga labbet i Wuhan.

Zhengli själv uppges av statliga kinesiska medier förneka att hon sökt asyl på USA:s ambassad i Paris på sociala medier.

USA:s departement för inrikes säkerhet anklagar också Kina för att medvetet ha misslett omvärlden kring hur smittsamt viruset i själva verket var. Och enligt den amerikanska myndigheten har Kina gjort det för att själva kunna samla ihop sjukvårdsmateriel för att täcka sitt eget behov, uppger ABC News.

”Den kinesiska regeringen dolde medvetet allvaret med covid-19 för omvärlden i början av januari samtidigt som de genomförde drastiska åtgärder för att lagra medicinsk utrustning genom att öka importen och minska exporten” heter det i myndighetens rapport, enligt ABC News.

Mike Pompeo, USA:s utrikesminister, Donald Trump, president, och Mike Pence, vice president.

Foto: Alex Brandon / TT

– De gjorde allt de kunde för att dölja för världen vad som pågick i rimlig tid, säger Mike Pompeo till ABC News.

– President Trump är väldigt tydlig, vi kommer ställa de ansvarig till svars.

Samtidigt pekas USA:s upptrappade retorik mot Kina ut som ett sätt för Donald Trump att skifta fokus mot den kritik som riktas mot hans sätt att hantera coronakrisen.

En kongresskommitté genomgör en utredning av Trump-regeringens agerande. Till veckan var det tänkt att landets högste medicinske tjänsteman, doktor Anthony Fauci, skulle vittna. Men hans vittnesmål har stoppats av Vita huset.

Över 3,5 miljoner människor har hittills bekräftats smittade av det nya coronaviruset. Dödssiffran totalt överstiger 240 000 människor.


PODD Konspirationsteorierna som omger coronaviruset

Sedan coronaviruset började spridas har det, i nästan lika snabb takt, spridits konspirationsteorier i dess spår. I dagens avsnitt tittar vi närmare på teorierna tillsammans med Sebastian Bay, forskare vid FOI.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Euroflorist

Skicka ett blombud för lite extra omtanke till släkt och vänner: Välj bukett eller låt floristen skapa en vacker överraskning till nära och kära här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Mike Pompeo

Wuhan