Ett barn kan ha dött i Sverige av covid-19

Ett mindre barn kan ha dött till följd av coronaviruset, bekräftar Anders Tegnell på onsdagens pressträff.

Enligt svenska intensivvårdsregistret rör det sig om ett barn i 0–9-årsåldern.

– Vi vet sedan tidigare att det finns en liten minimal risk bland barn som är väldigt sjuka i botten, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I Sverige har nu 2 941 dött till följd av coronaviruset. 87 nya dödsfall har rapporterats in under det senaste dygnet. Av dessa kan ett mindre barn ha avlidit.

– I vår dödsstatistik har det dykt upp ett mindre barn där det utreds om det är covid-19 eller inte. Vi kommer inte att lämna ut mer uppgifter om fallet. Då blir det möjligt att identifiera fallet. Vi har kontakt med vårdgivarna, de utreder orsak, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Enligt svenska intensivvårdsregistret rör det sig om ett barn i 0–9-årsåldern.

Anders Tegnell betonar, när han svarar på Aftonbladets allmänt hållna fråga, att fallet är mycket ovanligt.

– Utifrån det material som finns från olika delar av världen så ju små barn varit i princip obefintliga och de få gånger det har varit något så har det varit barn som haft mycket allvarliga sjukdomar.

Hur ska man tänka som förälder om man är orolig?

– Man måste försöka fortsätta tänka som man gjorde innan. Enstaka udda fall, väldigt olyckliga, påverkar inte risken. Vi vet sedan tidigare att det finns en liten minimal risk bland barn som är väldigt sjuka i botten, säger Anders Tegnell.

Henrik Lysell, enhetschef på Socialstyrelsen, säger att 1 877 personer av de hittills döda är 70 år eller äldre, vilket motsvarar cirka 90 procent av det totala antalet avlidna fram till den 28 april, då undersökningen gjordes.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Det här pekar på att det är en utsatt grupp, de som befinner sig i särskilt boende. Det är en av anledningarna till att man har särskilt boende. De är mer sjuka än motsvarande åldersgrupp som inte har särskilt boende.

Tegnell: Bättre att bo hemma i slutskedet

Av de som har dött på särskilt boende motsvarar 1 procent, en siffra som kan ändras när fler intyg kommer in. Motsvarande siffra för hemtjänsten är 0,3 procent.

Många av de äldre dör på själva boendet, något som har kritiserats eftersom det finns en bild av att det är värre än att dö inlagd på sjukhuset. Anders Tegnell håller inte med om den bilden.

– Från min kliniska erfarenhet är att många av de som bor på ett sådant boende mår inte bra av att flyttas i livets slutskede. För att få ett värdigt slut är det bättre att bo hemma, om läkare gjort bedömning att man inte har något att vinna på att vara i sjukvården. Det är mycket av det som prioriteringsdiskussionen pekar på också, säger Anders Tegnell.

Ökat antal smittade i Skåne och Västra Götaland

Antal smittade inom vård- och omsorgspersonal har ökat i både Skåne och Västra Götaland. Enligt Anders Tegnell utgör Västra Götalands siffror en tredjedel av alla bekräftade fall denna veckan.

– Men det kan också bero på att testningen av vårdpersonal har kommit igång mer där.

PODD Coronaviruset – det händer sen

Om livet efter corona, med Wolfgang Hansson..

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

Publisert:

LÄS VIDARE