KD-politiker utreds för kopplingar till kinesiska staten

P1 Konflikt avslöjade på lördagen att en kristdemokratisk politiker i Nacka haft kontakt med kinesiska kommunistpartiets påverkansorganisation.

Nu utreds politikern av partiet.

KD-politikern, som sitter som ledamot i Nackas kommunfullmäktige, är idag aktiv i flera organisationer med syftet att främja affärskontakter mellan Sverige och Kina, enligt P1.

En av de organisationer som politikern haft kontakt med är kinesiska kommunistpartiets påverkansorganisation Enhetsfronten, vars mål är att påverka utländska makthavare till förmån för den kinesiska regimen.

Kristdemokraterna utreder koppling till kinesisk organisation. Arkivbild.
Kristdemokraterna utreder koppling till kinesisk organisation. Arkivbild.

”Hanterar den här frågan skyndsamt”

Nu meddelar Kristdemokraterna att saken ska utredas.

– Vi ska samla in så mycket fakta vi kan kring det här och efter det avgöra om man kan vara kvar som företrädare för Kristdemokraterna när man har sådana kontakter, säger Peter Kullgren, partisekreterare i Kristdemokraterna till SR.

– Vi hanterar den här frågan skyndsamt.

Den berörda politikern menar själv att denne inte har några problem med att hålla isär sina roller som politiker och som engagerad i organisationerna.

– Allt det jag gör måste vara bra för Sverige, om det är bra för Kina med så är det dessutom bättre, säger politikern i P1 Konflikt.

Publisert: