Treögd orm hittad i Australien

Publicerad 2019-05-05

En pytonorm med tre ögon har upptäckts nära Darwin, Australien. Ormen, som fått smeknamnet Monte Python, hittades av viltvårdare som kunde konstatera den ovanliga mutationen.

– En skalle med en extra ögonhåla och tre fungerande ögon, skriver de på Facebook.

Det minst sagt ovanliga djuret upptäcktes i slutet av mars. På en motorväg nära Humpty Doo, runt 40 kilometer utanför Darwin, hittades ormen av viltvårdare. De kunde snart konstatera att det inte var något vanligt exemplar.

– Det var en skalle med en extra ögonhåla och totalt tre fungerande ögon, skriver delstatens naturvårdsmyndighet, NT Parks and Wildlife, i ett inlägg på Facebook.

Naturlig mutation

Enligt myndigheten är teorin att det tredje ögat utvecklats under ett tidigt embryostadium. De tror inte att det är miljöfaktorer som orsakat missbildningen, utan att det snarare handlar om en naturlig mutation.

Ormen – en hane – fick smeknamnet Monte Python. Han var av arten rutpyton, även kallad diamantpyton, som är vanligt förekommande i det vilda i Australien.

Rutpytonormar kan bli upp till fyra meter långa i fullvuxen ålder, men Monte Python var bara 40 centimeter lång. Det var nämligen en unge, och han var tre månader gammal när han upptäcktes.

– Det är anmärkningsvärt att den överlevt så länge i naturen med sin deformitet, säger viltvårdaren Ray Chatto på NT Parks and Wildlife till NT News.

Dog i fångenskap

Det kanske är lätt att tro att det är en fördel att födas med ett extra öga. Men för den här ormen ska det snarare varit ett handikapp och han har bland annat haft svårt att äta.

– Han har kämpat med att få i sig föda, säger Ray Chatto.

Han berättar för NT News att Monte Python dog förra veckan, efter en dryg månad i fångenskap. Nu har kroppen donerats till vetenskap och finns på ett forskningscenter i Darwin.