Edin, 5: ”Jag vill mjölka en ko”

avSusanna Nygren

Publicerad:

PERSTORP. Med bocksprång och krumbukter intog ett hundratal kor sommarbetet på Dalshults gård, Perstorp. Bakom elstängslet trängdes barn och vuxna för att få dela kossornas glädje.

Men femårige Edin Krasnici Hamza ville göra mer än att titta på.

– Jag vill mjölka en ko. För att få mjölk, sa han.

Trots kylan tog sig omkring tusen personer till Dalshults gård utanför Perstorp för årets begivenhet – kosläpp.

Fem minuter över 11 var äntligen kornas väntan över. Då skuttade ett hundratal kor ut från kostallet med bocksprång och krumbukter. Några rusade upp på en kulle och började stångas medan andra travade fram för att studera folkmassan.

– Det var lite läskigt när de kom nära. Det kändes som de skulle slicka på mig, sa Ellie Persson, 5, om upplevelsen.

1 av 8 | Foto: KRISTER HANSSON
Freja Boberg fick klappa en kalv på bondgården. Hon var där tillsammans med pappa, mamma och lillasyster.

Lös ko i publiken

En kort stund blev det också för mycket närkontakt mellan människa och ko. En kossa med vårkänslor rymde från stallet – rakt ut i publikhavet. Varpå föräldrar och barn flydde åt alla håll.

Kossan skuttade runt en stund men blev snart inringad av föräldrar och gårdsfolk. Och motades in i stallet igen. Lantbrukaren Johan Andreasson hann aldrig bli orolig.

– Det är ofta inte så farligt med en ko. Den stannar när den ser människor. Sedan har jag så mycket folk som kan kor på plats. Men visst, det kan gå illa, sa Johan Andreasson.

Pojke ville mjölka

Johan Andreasson är femte generationen som driver Dalshults gård. Han brinner för att öka kunskapen om djur hos folk och arrangerar därför kosläpp varje år.

– Jag tycker det är jätteviktigt att folk – och framförallt barn – vet vad maten kommer ifrån. Att allt inte görs i en källare på Ica, sa han.

Edin Kracnici Hamza, 4, hade snappat upp det där med var mjölken kommer ifrån. Direkt efter kosläppet förklarade Edin att han ville mjölka en ko. För att få mjölk.

Dessutom var han och brodern Kaysan Krasnici Hamza ganska säkra på hur korna luktade.

– De luktar bajs och kiss, sa de.

Johan Andreasson gav dem en rundtur i mjölkrummet och visade hur mjölkmaskinen fungerar. De fick dessutom titta ned i den stora cisternen med mjölk som ska till mejeriet.

Vill inte döda unga djur

Kostallet var öppet för allmänheten före och efter släppet och där inne var kalvarna höjdpunkten.

– Den slickar mig! utbrast Freja Bogren, 5, när en brun kalv sträckte sig fram mot henne.

Freja var på kosläppet med sin pappa, mamma och lillasyster.

– Hon är väldigt intresserad av hur allt med djur och kroppen funkar. Och vad kött kommer ifrån, säger pappa Kristian Bogren.

Frejas kärlek till djur har gett henne lite huvudbry. Å ena sidan gillar älskar hon djur och vill dem väl men å andra sidan gillar hon köttbullar. Vilket har diskuterats en del i hemmet.

– Hennes slutsats är rätt rolig. Hon har kommit fram till att hon ska bli jägare men bara skjuta gamla djur och djur som inte har några barn längre, säger Kristian Bogren.

Djurrättsgruppen Djurfront hade annonserat att de skulle närvara vid kosläppet men syntes inte till.

– De får gärna komma hit. Jag har inget att dölja. Om de vill visa vad de tycker och gör det lugnt och fredligt har jag inga problem med det, förklarade Johan Andreasson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kor

Perstorp

Folk

Lantbruk