54 katter levde i avföring och skräp – nu stoppas ägaren

Av: Nicole Gustafsson

Publicerad:

Ett över 20 centimeter tjockt lager av kattavföring och skräp.

Den misären möttes länsstyrelsen av när de besökte en bostad utanför Ludvika där 54 katter levde.

Nu förbjuds ägaren skaffa fler djur.

Länsstyrelsen fick in en anmälan i oktober 2017. I anmälan beskrevs hur flera katter trängdes i en bostad som var täckt med ett ”över 20 centimeter tjockt lager av kattavföring och skräp”, skriver Dalarnas Tidning.

Inspektören på länsstyrelsen uppsökte bostaden som låg i en by utanför Ludvika. Och precis som anmälan beskrev det så rådde det ingen tvivel om att djuren i bostaden levde i misär.

”Lukten av ammoniak var mycket hög och det gick inte att andas normalt inne i bostaden...” skriver inspektören enligt tidningen.

Kattägaren förbjuds skaffa fler djur

Enligt utredningen ska katterna ha varit instängda i bostaden under flera års tid. Något som lett till att de förökat sig i den rådande misären. Inspektören hittade även två döda katter i bostaden.

Länsstyrelsen beslutade att omedelbart omhänderta djuren. När flera av katterna besökte veterinär uppdagades att de led av bland annat diarré och öronskabb.

Ägaren till katterna, en man i 55-års åldern, har nu förbjudits att ta hand om djur efter länsstyrelsens beslut. Varför förbudet dröjde mer än 1,5 år framgår däremot inte av länsstyrelsens beslut, skriver Dalarnas Tidning.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN