Tidningen Metro läggs ner

Publisher Thomas Eriksson bekräftar

Tidningen Metro lägger ner sin journalistiska verksamhet.

Det bekräftar tidningens publisher Thomas Eriksson – som samtidigt väljer att sluta.

– Beskedet jag fått är att Metro ska inte hålla på med journalistik, säger han till Aftonbladet.

Uppgifterna om att Metro, som i dag består av en webbsajt och en helgtidning, ska läggas ner har florerat under helgen. Nu bekräftar Thomas Eriksson, publisher och ansvarig utgivare, att den journalistiska verksamheten läggs ner.

– Styrelsen har bestämt att Metro ska sluta med journalistik och då lämnar jag verksamheten, säger han.

Metros ägare Christen Ager-Hanssen bekräftar för Dagens Media att tidningen kommer att börja ta betalt för att publicera debattartiklar.

– Det kommer att vara djupgående artiklar. Sajten kommer att vara som tidigare – men vi har tagit bort alla journalister och ska köpa in innehåll i stället. Vi kommer att ha ett eget team som producerar men de arbetar inte i Metro. Vi har anställda journalister i andra Custos-bolag, där har vi inte fack och kollektivavtal och sådant skräp, säger Christen Ager-Hanssen till tidningen.

”Mycket tråkigt”

Metros publisher Thomas Eriksson.
Metros publisher Thomas Eriksson.

Thomas Eriksson bestämde sig under gårdagen, när han träffade ägarna, för att sluta.

Beslutet gäller med omedelbar verkan.

– Jag tycker att det är mycket tråkigt att Metro inte längre ska ägna sig åt journalistik. Det har varit en berg- och dalbana i ett och ett halvt år, och det senaste halvåret har vi varit i en djup ekonomisk kris. Vi har gjort allt vi kan för att rädda den journalistiska verksamheten och jag tror att en del av den hade kunnat överleva. Men ägarna väljer att fokusera på annat och det är deras beslut.

Vad som ska hända med det fåtal journalister som är kvar på tidningen är fortfarande oklart.

– Jag lider med alla som förlorar sina jobb, och jag lider med läsarna som förlorar tillgången till gratis kvalitetsjournalistik. Det är en förlust för Sverige och djupt tråkigt, säger Eriksson.

Facket söker ansvariga

Fackförbundet Journalistförbundet har enligt Dagens Media ännu inte hört något om de nya planerna. Fackets förhandlingschef Katarina Dahlskog söker ansvariga för Metro och bolagets rekonstruktion.

– Vi räknar med att bolaget kallar till förhandling innan det fattas något beslut, säger Katarina Dahlskog till tidningen.

Publisert:

LÄS VIDARE