Greta Thunberg

Greta efter seglatsen: ”Är väldigt omtumlande”

Av: 

Emelie Svensson

NYHETER

Efter den långa seglatsen över Atlanten hoppade Greta Thunberg på tunnelbanan för att åka till sitt hotell på Manhattan.

– Nu ska jag bara vila, landa och vänja mig vid livet här, säger Thunberg till Aftonbladet.

Greta Thunberg och besättningen på Malizia II anlände till Manhattan i New York strax före klockan 16, lokal tid, på onsdagen. Sällskapet möttes av hundratals åskådare som hälsade dem välkomna till USA med sånger, skyltar och jubel.

Efteråt hölls en presskonferens vid North Cove Marina. Sedan fortsatte Greta Thunberg, klädd i seglarkläder och foppatofflor, att gå genom ett regnigt New York för att hoppa på tunnelbanan vid Ground Zero för att ta sig till sitt hotell tillsammans med övriga besättningen.

Var inte sjösjuk

Där fick Aftonbladet en pratstund med den unga klimataktivisten, som berättar att det känns overkligt att anlända till New York efter den två veckor långa resan över Atlanten.

– Det är väldigt omtumlande och svårt att förstå, för det är så många intryck. Att gå från extremen, att vara helt isolerad och bara vara med havet, till att komma hit med massa press, journalister, människor och skyskrapor. Det är väldigt mycket, och hjärnan har inte tagit in allt ännu, säger hon.

Greta Thunberg håller sig i stolpen på tunnelbanan, sätter sig senare ner och gäspar. Nu vill hon vila, men säger att resan har gått mycket bra.

– Det var väldigt skönt att inte ha något att göra, utan bara vara där. Jag var inte sjösjuk och mådde inte dåligt, så det var väldigt bra, säger hon.

– Nu ska jag vila, landa, och vänja mig vid livet här på något sätt. Och sedan fortsätta som jag har gjort innan.

”Strejk varje fredag”

På fredag kommer Thunberg att fortsätta sitt klimatstrejkande. Men denna gång blir det inte på Mynttorget i Stockholm, utan utanför FN-högkvarteret.

– Det är strejk varje fredag, så det är inget särskilt den här fredagen egentligen. Men jag kommer att vara utanför FN och det är massor av andra som brukar vara där varje fredag, så det ska bli kul, säger Thunberg.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så skriver världens medier om Greta Thunberg

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunberg

Manhattan

New York

AB Voice