Mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja

Uppgifter: Toppjuristen utreddes för anstiftan redan 2015

Av: 

John Granlund

NYHETER

Den kände advokaten ansökte under flera års tid om kontaktförbud rörande den kvinnliga toppjuristen – men fick nej.

Först 2016 godkändes ett kontaktförbud.

Aftonbladet kan avslöja att beslutet föregicks av att kvinnan 2015 utreddes misstänkt för att ha försökt anstifta ett mord på advokaten.

Den kände advokaten sköts utanför sin lägenhetsdörr på Kungsholmen i Stockholm i går morse.

Han var på väg till jobbet och träffades av skott i både överkropp och huvud.

Trots det kunde advokaten ge avgörande ledtrådar till polisen innan han sövdes ner för operation – bland annat berättade han att en kvinna i hans närhet kan ha lejt en torped.

Samma förmiddag greps kvinnan i fråga och anhölls senare misstänkt för anstiftan till försök till mord.

”En ren tragedi”

Mordförsöket beskrivs som kulmen på en flerårig fejd mellan advokaten och kvinnan, som är tidigare toppjurist, och som några dagar innan mordförsöket förlorade en rättstvist i Högsta domstolen.

– Det är en ren tragedi, har en av kvinnans tidigare chefer sagt till Aftonbladet.

Inom ramen för konflikten ansökte advokaten redan 2013 om kontaktförbud men åklagaren avslog hans ansökan. I början av 2015 ansökte han på nytt om kontaktförbud rörande toppjuristen men fick också då nej.

Först i april 2016 godkände åklagaren ett kontaktförbud med hänvisning till att det fanns ”på grund av särskilda omständigheter risk för att XX kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera” advokaten.

– Hon meddelades ett kontaktförbud som varade i fyra månader under 2016. Bakgrunden till det kan jag inte gå in på eftersom det inte är offentligt, säger chefsåklagare Joakim Zander till Aftonbladet.

Utredningen lades ner

Aftonbladet kan nu avslöja att beslutet om kontaktförbud föregicks av en förundersökning där den kvinnliga toppjuristen utreddes misstänkt för att ha försökt anlita en torped som skulle skjuta advokaten.

Enligt en källa med insyn ska det ha varit den tilltänkta torpeden som vände sig till polisen och berättade om erbjudandet.

Samma källa uppger att förundersökningen lades ner eftersom det bara fanns ett muntligt erbjudande – ingen bevisning i form av exempelvis sms eller liknande dokumentation. Och eftersom kvinnan nekade landade utredningen i en ord mot ord-situation.

Förhörs av polis

Aftonbladet erfar att bakgrundskunskapen kring den nedlagda utredningen – i kombination med advokatens snabba utpekande efter att skotten fallit blev orsaken till att polisen snabbt riktade resurser på att lokalisera den kvinnliga toppjuristen.

Under dagen förhörs kvinnan av polis tillsammans med sin advokat Ola Salomonsson, som inte har gått att nå för kommentarer.

Samtidigt letar polisen efter skytten som försökte mörda den kände advokaten i går morse.

Advokatens tillstånd har av polisen beskrivits som allvarligt med stabilt. Enligt TV4 är han redan på bättringsvägen och kommer att bli helt återställd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Toppjuristen förlorade rättstvist mot skjutne advokaten kort före dådet

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja

Brott

Våldsbrott

AB Voice