Danmark

Danska förslaget: Förbjud gratis plastpåsar

Av: 

Eneida Berisha

NYHETER

Den danska regeringen vill höja skatten på engångsplast och förbjuda gratis plastpåsar.

Det säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen i en intervju med tidningen Politiken.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) vill fördubbla avgiften på plastpåsar. Dessutom vill regeringen förbjuda gratis plastpåsar i hela Danmark, meddelar hon i en intervju med danska tidningen Politiken.

En av de främsta orsakerna till förslaget är mängden plast i haven, enligt Frederiksen.

– Det motsvarar en hel lastbil fylld med plast som släpps ut i havet, varje minut, dygnet runt. För mig är plastföroreningen ett tecken på att världens befolkning inte tar hand om sitt jordklot, säger hon till tidningen.

Avgiftshöjningen kommer innebära att plastpåsarna blir 50 öre dyrare. De höjda avgifterna är en del av regeringens nya finanslag och beräknas ge 200 miljoner danska kronor till statskassan 2020.

Den danska regeringens förhoppning är att plastförbrukningen och användningen av engångsplast kommer att minska med 20 procent.

Kan leda till olyckliga miljökonsekvenser

Jakob Lamm Zeuten, miljöpolitisk chef för Dansk Erhverv (den danska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv) anser inte heller att plastpåsar borde vara gratis.

Dock fruktar han att en höjd avgift kan ha olyckliga miljökonsekvenser då det kan öka användningen av annat material som är ännu skadligare.

PODD: Så mycket skada gör plastsoporna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med konsumtions- och resursexperten Åsa Stenmarck om hur miljön påverkas av plastskräpet.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Norge förbjuder engångsartiklar i plast

ÄMNEN I ARTIKELN

Danmark

Engångsplast

Politik

Miljöfrågor

Klimat & miljö