Över 25 000 döda i Brasilien

TT-AFP

Publicerad 2020-05-28

Kontroll av kroppstemperatur utanför ett köpcenter i Brasília.
Kontroll av kroppstemperatur utanför ett köpcenter i Brasília.

Antalet dödsfall med kopplingar till coronaviruset har passerat 25 000 i Brasilien, som beskrivs som det senaste navet för den globala smittspridningen.

Det senaste dygnet har 1 086 personer avlidit, uppger landets hälsomyndighet, vilket är femte gången fler än tusen dödsfall registrerats på ett dygn.

Antalet döda är därmed uppe i drygt 25 500, sjätte högst i världen. Och med nuvarande trend kommer Brasilien snart att gå om Spanien och Frankrike, som har lite mer än 27 000 respektive drygt 28 500 dödsfall.

För till skillnad från i Europa tyder mycket på att krisen bara eskalerar i Brasilien och flera andra latinamerikanska länder. Och president Jair Bolsonaro har en kontroversiell linje, som tonar ned sjukdomen covid-19:s faror och i stället fokuserar på de ekonomiska konsekvenserna av att stänga ned samhället.

"Den så kallade andra vågen kommer; recession. Den kommer att påverka alla, utan undantag", har han skrivit på sin Facebook-sida.

Liksom sin kollega i USA, Donald Trump, sätter Bolsonaro också stort hopp till malariamedicinerna hydroxiklorokin och klorokin mot covid-19 – trots att preparaten dömts ut av bland andra Världshälsoorganisationen WHO som potentiellt farliga för ändamålet.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE