Läkare: Omöjligt att jobba bort vårdskulden

Av:  Erik Nilsson/TT

Akil Awad, läkare och initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop.
Akil Awad, läkare och initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop.

Efter coronakrisen kommer Stockholmsvården inte att komma i kapp med all uppskjuten vård.

I alla fall om de aviserade besparingarna blir av, anser Akil Awad, initiativtagare för Stockholms sjukvårdsupprop.

Mycket vård är uppskjuten på grund av pandemin. Hittills har 44 000 operationer ställts in i Sverige, berättade SVT Nyheter tidigare i veckan.

Att kompensera för detta blir oerhört svårt för Region Stockholm, menar Akil Awad, läkare på Södersjukhuset i Stockholm. Han är medgrundare till Stockholms sjukvårdsupprop som vill stoppa de stora besparingar som planeras på flera sjukhus i regionen.

– Det vi sade före krisen är ännu viktigare nu. Återigen drabbas äldre och multisjuka hårdast. Man måste sluta flytta resurser från sjukhus och vårdcentraler till närakuter, vårdval och digitala läkarappar, säger Akil Awad.

Han vill nu att Region Stockholm ändrar beslutet om besparingar som bland annat innebär varsel och anställningsstopp.

– Vi kan inte gå ner i personal. Med så mycket vård som kommer att krävas är det sista vi behöver tänka på effektiviseringar. Folk jobbar dag och natt. Vi är många som är oroliga, men vi är trötta och kan inte ens demonstrera.

Enligt Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm, har regionen "under denna pågående kris klarat av att arbeta på nya sätt i sjukvården".

"Slutsatserna av detta får vi dra senare. Vi är ännu mitt i en kris med rekordstort vårdbehov", skriver hon i en kommentar till TT.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN