Coviddödstalet kan skrivas upp i Mexiko

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En tunnelbaneresenär med munskydd i Mexico City. Bild från i februari.
Foto: Marco Ugarte/AP/TT
En tunnelbaneresenär med munskydd i Mexico City. Bild från i februari.

Antalet coronarelaterade dödsfall i Mexiko kan vara högre än vad som tidigare varit känt. Samtidigt som myndigheterna går igenom fall som kan ha missats fortsätter virusspridningen med full kraft.

Med 679 rapporterade dödsfall det senaste dygnet har nu totalt 29 189 dödsfall bekräftats i sviterna av covid-19 i Mexiko. Det är det sjätte högsta officiella dödstalet i världen.

Och siffrorna kan behöva justeras upp, meddelar smittskyddschefen José Luis Alomía.

Just nu undersöks den egentliga dödsorsaken för 2 185 fall som kan misstänkas vara coronarelaterade, säger han enligt nyhetsbyrån Efe.

Under torsdagen, lokal tid, rapporterades 6 741 nya fall av bekräftad coronasmitta vilket innebär att totalt närmare 240 000 personer testats positivt i landet. Spridningen är som värst i huvudstaden Mexico City och delstaten Mexiko, som omger mångmiljonstaden.

Men spridningsrisken klassas även som hög i ytterligare 13 av landets 32 delstater.

Överdödligheten brukar beskrivas som det bästa måttet på hur hårt coronaviruset egentligen slår. Och tecken finns på att det ser illa ut i Mexiko. Antalet döda i huvudstaden under mars, april och maj var tre gånger högre jämfört med genomsnittet för samma period de senaste åren, säger Hugo López-Gatell, som leder regeringens hantering av pandemin, till The Washington Post.

Sjukvården tycks dock fortfarande ha kapacitet att hantera utbrottet. Hittills är knappt hälften av landet omkring 28 000 vårdplatser och 9 500 intensivvårdsplatser upptagna, uppger sjukvårdsmyndigheter enligt Efe.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: