Ny rekordökning av covidsmittade i USA

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

För andra dagen i rad har över 50 000 nya coronasmittade konstaterats i USA. Den kraftiga ökningen har fått flera stater att stoppa planerna på att öppna samhället igen.

Med drygt 55 200 nya konstaterat smittade det senaste dygnet rapporterar USA den högsta dygnssiffran hittills i världen och slår det dystra rekord som Brasilien satte den 19 juni, då landet rapporterade över 54 700 nya fall, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i 37 av USA:s 50 stater, framför allt i söder och väster, i delstater som Texas, Florida och Kalifornien. Oron ökar också att smittspridningen ska ta ytterligare fart den kommande helgen då USA firar nationaldag.

Stänger igen

Bara i Florida har 10 000 nya smittade konstaterats det senaste dygnet, ett nytt rekord för delstaten. Guvernör Ron DeSantis förklarar ökningen med dels ett effektivt testande, dels med att den yngre generationen umgås flitigt på exempelvis stränder och barer. Florida och flera andra stater i södra USA har tvingats återstänga restauranger och stränder inför nationaldagen.

I Kalifornien har antalet smittade ökat kraftigt, och där har även antalet personer som lagts in på sjukhus ökat med över 50 procent de senaste två veckorna.

Obligatoriskt munskydd

I Texas har guvernör Greg Abbott samtidigt beslutat att munskydd blir obligatoriskt på allmän plats i kommuner med över 20 smittfall. Under två månader har guvernören annars stått emot påstötningar från lokala ansvariga om att alla borde uppmanas bära munskydd.

Republikanen Abbott ger också lokala myndigheter befogenhet att begränsa folksamlingar till högst tio personer på orter där dödsfall, smittfall och inläggning på sjukhus har ökat kraftigt på grund av coronaviruset.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: