Flicka död efter drunkningsolycka – polisen tackar för hjälp

Publicerad 2020-06-22

Arkivbild.

Flickan i 10-årsåldern som var inblandad i en drunkningsolycka i Botkyrka har nu dött, bekräftar Polisen.

Samtidigt hyllar de privatpersonerna vid badstranden som försökte hjälpa till i samband med drunkningen:

”Tack till allmänheten som idag var behjälpliga vid drunkningstillbudet när vi inte hade polisiära resurser som räckte till”.

På midsommardagen strax efter klockan 16.30 kom larmet om ett drunkningstillbud på Slagstabadet i Botkyrka, söder om Stockholm.

– Flickan anmäldes saknad från stranden. Vi åkte ut med ganska mycket resurser, då vi befarade någon form av drunkningsolycka. Vi hittade flickan i vattnet och påbörjade upplivningsförsök med hjärt- och lungräddning på stranden, sa Daniel Kaissidis vid räddningstjänsten Södertörn, i lördags.

Fördes till sjukhus

Flickan fördes till sjukhus med ambulanshelikopter och nu bekräftar polisen att hennes liv inte gick att rädda.

– Det finns inte någon brottsmisstanke, säger polisens presstalesperson, Anders Bryngelsson.

Efter drunkningen hyllade Polisen i Botkyrka allmänheten i ett Facebookinlägg och tackade alla som hjälpte till när deras resurser inte räckte till:

”Tack du som erbjöd dig att hjälpa till med att säga till bilägare som felparkerat så att räddningstjänsten inte kom fram. Tack du som kom fram till mig och erbjöd din egna bomnyckel för att öppna vägbommen. Tack du som hjälpte till att få folk att flytta sig så att ambulanshelikoptern kunde landa”, skriver Polisen på Facebook.

Men de passar också på att ge en pik till de privatpersoner som tvärtom inte hjälper till – och uppmanar dem att tänka efter:

” Var parkerar du din bil vid badet, är det värt att gå några meter extra så att de som ska rädda liv kommer fram. Tänk på hur du skulle känna eller om någon du kände var drabbad av olyckan och andra började filma dig”.

Stort antal drunkningar senaste veckan

Minst tio personer har drunknat i Sverige den senaste veckan.

– Det är väldigt allvarligt och viktigt att vi tillsammans försöker hålla nere den siffran genom att badvakta varandra och aldrig vara vid vatten ensamma. Det är inte många som ropar på hjälp, utan drunkningar sker ofta i tysthet. Man kämpar för att hålla sig över ytan, sa Peter Karlborg, vid Svenska livräddningssällskapet i helgen.