Rosa glaciäris oroar forskarna – smälter snabbare

En liten mystisk alg har färgat italienska alptoppar rosa.

Upptäckten kan vara dåliga nyheter för klimatet.

Forskare tror att det kan få glaciärerna att smälta snabbare och öka takten på klimatförändringarna.

På bilder tagna från luften ner över den italienska Presenaglaciären syns det tydligt: snön och isen har fått en ny rosa skrud istället för vit. Italienska forskare har jobbat med att ta reda på vad som ligger bakom det mystiska färgfenomenet. Nu har man slagit fast att det orsakas av en liten alg, Ancylonema nordenskioldii.

– Algen är inte farlig, det är ett naturfenomen som uppstår under vår och sommar på medellatituder och kring polerna, säger Biagio Di Mauro, från Italiens nationella forskningsråd till AFP i en artikel som The Guardian publicerat.

Bilder från lufen visar hur snön och isen är rosa vid Presenaglaciären.
Bilder från lufen visar hur snön och isen är rosa vid Presenaglaciären.

Tar upp värmen

Algen är ofarlig i sig, men i och med att den gör glaciären mörkare riskerar den att skynda på jordens klimatförändringar, menar forskarna. I vanliga fall reflekterar is, när den är vit, 80 procent av solens strålning.

På de ställen där algen förekommer och färgar isen rosa är glaciären mörkare och fångar därför upp mer av solens strålning och värmen. Med konsekvensen att glaciären smälter snabbare.

Vandrare kan ha påverkat

Och det som händer sedan kan närmast beskrivas som en snöbollseffekt. När algerna får näring av vatten och luft som frigörs från de smältande glaciärerna blir de ännu fler, med ytterligare rosaröda nyanser i glaciärerna.

Enligt Biagio Di Mauro vill forskarna med den här undersökningen få en bättre förståelse för vilka andra fenomen – utöver den mänskliga – som påverkar jordens uppvärmning. Men han utesluter inte att den mänskliga faktorn har ett finger med i spelet även i det här fallet: det är möjligt att vandrare och skidliftar kan ha haft en påverkan på algerna.

I vanliga fall reflekterar vit is 80 procent av solens strålning. När den är rosa fångas än mer värme upp med konsekvensen att glaciären smälter snabbare.
I vanliga fall reflekterar vit is 80 procent av solens strålning. När den är rosa fångas än mer värme upp med konsekvensen att glaciären smälter snabbare.
Publisert:

LÄS VIDARE