Deras vän blev mördad i Kungsträdgården: ”Vi satt och chillade”

Kompisgänget satt i Kungsträdgården och ”chillade” när allt förändrades på några sekunder.

En av dem, Ismail, höggs ner med kniv och två andra blev skadade.

– Det var helt oprovocerat, berättar Shalyar och Mohammed vars vän nu är död.

Händelsen inträffade i onsdags kväll i förra veckan.

En mängd ungdomar hade samlats för att umgås i Kungsträdgården i Stockholm.

Shalyar och Mohammad hade kommit dit i ett mindre sällskap. De berättar att det plötsligt hördes ett skrik precis intill dem och det kom från ett annat sällskap som närmat sig dem. En yngre man, ungefär i deras egen ålder, var aggressiv.

– Jag såg hur han drog fram en kniv, en stor kökskniv, berättar Shalyar.

”Han högg direkt”

En i kompisgänget, Ismail, gick emot mannen som för att lugna situationen med ena handen i luften, berättar de.

– Han sa ta det lugnt, men den andre högg honom direkt, det tog här, säger Shalyar och visar med handen över hjärttrakten. Hela kniven gick in.

Ismail segnade ner, dödligt skadad. Gärningsmannen högg sedan mot två andra. Shalyar berättar att en tjej i det andra gänget skrek högt: Det räcker nu, det räcker nu! Sedan började de springa från platsen.

Shalyar berättar hur han tog av sig ett stödbandage han hade på ena handen för en gammal skada, och lade det över det blödande såret.

– Ismail var en bra kille, han ville inte bråka, säger Mohammad.

Ismail höggs ihjäl i Kungsträdgården.
Ismail höggs ihjäl i Kungsträdgården.

Stoppade gärningsmannen

Kompisarna och flera andra sprang sedan efter gärningsmannen, stoppade honom och höll honom kvar tills polisen anlände.

Han greps och häktades i helgen misstänkt för mord och två mordförsök.

Den misstänkte är 19 år och har lämnat en annan version som Mohammad och Shalyar säger inte stämmer. Knivmannen hävdar att han handlat i självförsvar.

Vad som kommit fram i utredningen hittills är sekretessbelagt. Hans advokat Ghita Hadding Wiberg säger till Aftonbladet:

– Jag kan inte uttala mig mer än att min klient förnekar brott. Det har varit fråga om en nödvärnssituation.

Mohammad och Shalyar var i Kungsträdgården med Ismail som höggs ihjäl.
Mohammad och Shalyar var i Kungsträdgården med Ismail som höggs ihjäl.
Mohammad och Shalyar menar att de blev attackerade på grund av hur de ser ut.
Mohammad och Shalyar menar att de blev attackerade på grund av hur de ser ut.

”Var helt oprovocerat”

I sociala medier har en version spritts som går ut på att Ismail och hans kompisar skulle ha börjat bråket, att någon av dem skulle ha flörtat med en tjej i andra gänget. Men det är helt fel menar de, och det är anledningen till att de nu vill träda fram och berätta sin version.

Shalyar säger att han kommer från Kurdistan i Irak. Mohammad är afghan, liksom Ismail som höggs till döds. De menar att de blivit attackerade enbart för att de har ett utländskt utseende. Och att sanningen måste komma fram.

Gripen med kniv tidigare

Både Mohammad och Ismail kom till Sverige 2015. Mohammad jobbar i dag med byggställningar. Ismail bodde i Haninge och jobbade på en restaurang där med allt som behövdes. Han studerade där också, läste in gymnasiet på komvux. Hans närmaste anhöriga bor enligt uppgift i Iran som flyktingar. De ska ha blivit underrättade om dödsfallet.

Den 19-årige misstänkte gärningsmannen kommer från en stadsdel i västra Stockholm och är dömd för brott tidigare.

I december 2018 åkte han fast sedan han setts tappa en pistol och plockat upp den igen, vid Hässelby torg. När polisen anlände fick han övermannas.

När poliserna satt på honom handbojor upptäckte de att han hade en kökskniv på sig, dold och nerstucken i strumpan på ena foten. Pistolen visade sig vara en soft air gun, som inte är licenspliktig.

Problem med droger

Han dömdes för knivinnehavet, våldsamt motstånd samt för ringa narkotikabrott. Han hade 2,1 gram cannabis på sig och det fanns spår av narkotika i kroppen.

I utredningen framkom att mannen, då 17 år, har haft problem med droger sedan han var i nedre tonåren. Sedan 2015 hade han haft kontakt med beroendekliniken Mini Maria för sitt cannabismissbruk.

Påföljden den gången blev ungdomsvård som bland annat bestod i en tre månader lång behandlingsinsats. Via sin advokat överklagade han häktningen med hänvisning till att det varit en nödvärnssituation. Men hovrätten avslog i dag överklagandet.

Åklagaren Cecilia Holmbom, som leder förundersökningen, vill av utredningsskäl inte gå in närmare på sin bild av händelseförloppet.

”Ska ta reda på vad som hänt”

– Bevisningen just nu är sådan att den misstänkte gärningsmannen är på sannolika skäl misstänkt för ett fall av mord och två fall av försök till mord, säger hon till Aftonbladet.

– Fokus nu för oss är att fortsätta driva den här förundersökningen, koncentrera oss på att ta reda på vad som har hänt. I det ligger att hålla ytterligare förhör, säkra och analysera teknisk bevisning, det är det jag kan säga egentligen.

Den mordmisstänkte gärningsmannens kniv han hade på sig då han greps i ett annat ärende 2018.
Den mordmisstänkte gärningsmannens kniv han hade på sig då han greps i ett annat ärende 2018.
När den nu misstänkte 19-årige mördaren åkte fast 2018 hade han en soft air gun på sig som inte kräver licens.
När den nu misstänkte 19-årige mördaren åkte fast 2018 hade han en soft air gun på sig som inte kräver licens.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN