Efter avlivningshotet – nu är katten Felix hemma

Uppdaterad 2020-08-04 | Publicerad 2020-07-06

Katten Felix satt i karantän på Arlanda i 22 dagar. Han riskerade att avlivas eftersom att coronapandemin hela tiden sköt upp flyget från Kanada till Sverige – vilket ledde till att veterinärintyget som krävdes för inresa gått ut.

Men efter ett stort engagemang hos allmänheten och en lång väntan har Felix nu återförenats med matte Felicia Tigerstrand, 21 år.

– Nu känns det som om jag kommit hem på riktigt, säger Felicia.

Katten Felix situation väckte stort intresse runt om i Sverige efter Aftonbladets artikel i början på juni. Över 11 000 personer skrev under en namninsamling för att rädda katten från avlivning.

Jordbruksverket, som ansvarar för att se till att inga sjuka djur kommer in i Sverige och sprider smittor, ordnade då en speciallösning anpassad just för rävsaxen som Felicia och Felix hamnat i. Felix fick ta en ny rabiesspruta och därefter sitta i karantän tre veckor på Arlanda för att säkerställa att han var frisk. Om allt gick som det ska skulle han få komma hem efter att en veterinär friskförklarat honom.

”Såg stressad och vilsen ut”

– Jag godkände det och hade gjort det alla dagar i veckan, sa Felicia när lösningen erbjöds efter tre dygns väntan på Arlanda.

Vistelsen på flygplatsen var inte lätt för katten, som varit van vid att bli bortskämd med kel och gos av matte.

– Jag fick bilder och videos skickade till mig från karantänen och då såg jag att han inte riktigt var sig själv. Han mådde bra, men såg stressad och vilsen ut, berättar Felicia.

Räkning på 27 000

När karantänen avslutats kom fakturan för vad Felix situation kostat de senaste veckorna. 27 000 kronor skulle Felicia betala för spektaklet.

– Den behövde jag som tur var inte betala själv. Djurhemsförbundet och Svenska djurskyddsföreningen betalade den, de hade startat en insamling för att hjälpa djur som drabbats av corona. På något sätt hade jag väl fått tag på pengarna ändå, men det hade blivit svårt, säger Felicia Tingstrand.

Väl hemma med matte i Borlänge har Felix blivit sig själv igen.

– Jag var orolig över att han skulle vara traumatiserad, men när jag skulle hämta honom från Arlanda blev han liksom överlycklig och var jättekelig. Jag själv blev gråtfärdig när jag fick se honom, säger Felicia.

– Det känns som jag kunnat komma hem på riktigt nu, förut har jag bara gått runt och väntat och det har inte känts rätt. Nu är allt jättebra.