Coronaviruset

Ny studie: 70-plussarna tar större ansvar mot corona – men är mindre oroliga för viruset

Av: 

Petter J Larsson

NYHETER

70-plussarna håller socialt avstånd och är mindre oroliga för corona.

Det visar en ny studie – som även ser ett ökat välbefinnande bland äldre i år.

– I en kris sätter man allt i perspektiv, säger forskaren Pär Bjälkebring vid Göteborgs universitet.

Forskarna på AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa, vid Göteborgs universitet, samlade i slutet av mars och början av april in data om välbefinnandet för svenskar i åldrarna 65 till 71. Svaren, som bland annat berört livstillfredställelse, ensamhet, ekonomisk tillfredsställelse och självskattad hälsa, har sedan jämförts med en studie som sedan 2015 undersökt samma områden för personer födda mellan 1949 och 1955. Enligt resultatet har välbefinnandet för svenskar i åldersgruppen kring 70-strecket i år ökat – för första gången på länge.

Arkivbild.

– Det gäller speciellt självskattad hälsa och deras självskapade ekonomiska situation – alltså hur nöjda de är med sin ekonomi och hälsa och ekonomi är två områden som verkligen gått neråt, säger Pär Bjälkebring vid psykologiska institutionen, en av forskarna bakom studien.

– Över de fem år som vi tittat på så blir ekonomin sämre för de personer vi tittat på eftersom de slutat att lönearbeta och pensionen är lägre än lönen och deras hälsa blir sämre för att de blir äldre. Men i år så såg vi ett uppsving i det här.

”Sätter det i perspektiv”

Trots att personerna i studien är i riskgrupp tror forskarna att coronapandemin är orsak till det ökade välbefinnandet.

– Vi tror att det handlar om att de i år jämför sig med andra personer, säger Pär Bjälkebring.

– Vi är i en kris och jämför man sig med en person som ligger i respirator, ja men då kanske mina knän som gör lite ondare i år inte spelar lika stor roll. Man sätter det i perspektiv helt enkelt. Och visst, min pension kanske är lite lägre men det finns ju folk som blir av med jobbet.

Enligt Pär Bjälkebring såg man liknande uppåtgång under andra världskriget.

– Även om man ransonerade mat i Sverige så kände folk en slags gemenskap och att ”det finns folk som har det värre så det är ingen mening att klaga på det här”.

Forskaren Pär Bjälkebring

Mindre oro hos 70-plussare

Det dryga tusental personer som utfrågats fick även svara på frågor kring corona. Där visade det sig att de som var över 70-strecket enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer utövat social distansiering i större utsträckning.

– Vi kollade på de som var 67, 68, 69 och på de som var 70 och 71 och då såg vi att de som fyllt 70 hade en 10-procentig ökning i att hålla sig undan sociala kontakter, säger pär Bjälkebring.

Trots att 70-plussarna gjort mer för att hålla sig undan smittan så var de enligt studien mindre oroliga för viruset.

– Oro är ju bra om den gör att man inte blir smittad. Men om man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer så kanske man inte behöver vara så orolig och det är kanske det vi ser hos de här äldre, säger Pär Bjälkebring.

”De flesta gör rätt”

Han vill understryka att det krävs ytterligare studier för att förstå sambanden – och förstår att det trots att en majoritet i studien inte känner sig oroliga även finns många äldre i Sverige som mår dåligt av pandemin.

– Vi är lite överraskade av resultatet, lite på grund av mediebilden av äldre där de antingen är offer som bara sitter hemma och är rädda och inte klarar någonting, eller som de som är ute och gör allting och skiter i alla rekommendationer. Det är mycket mer nyanserat än så och de allra flesta gör faktiskt rätt. De känner oro men inte jättemycket.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Göteborgs universitet

Forskning & vetenskap

Pensionärer