Ljusare läge – men nya kontakter bör undvikas

TT

Publicerad 2020-07-07

Kurvan över avlidna i covid-19 sjunker, och både antalet allvarliga och milda fall av sjukdomen blir allt färre.

En effekt av den sociala distanseringen enligt Folkhälsomyndigheten, som uppmanar svenskarna att fortsätta hålla avstånd och undvika nya kontakter under semestrarna.

Med de 14 nya dödsfallen stiger den totala dödsiffran till 5 447 personer i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Den svenska situationen är mer positiv just nu. Vi har ett mycket lågt antal allvarliga fall, och de milda fallen sjunker även de kraftigt de senaste dagarna, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör. Även kurvan över antalet avlidna fortsätter att sjunka.

– Det här är effekten av att den sociala distanseringen, det fysiska avståndet mellan människor, upprätthålls. Det måste fortsätta upprätthållas.

Man har fått signaler om att det fungerar mindre väl på vissa semesterorter, säger Carlson. Han uppmanar alla att fortsätta följa restriktionerna.

Larm från Öland

– Det är oerhört viktigt att alla håller i detta. Budskapet är: Res ansvarsfullt, undvik platser med mycket trängsel, stanna hemma om du är sjuk och undvik kontakter med människor du inte umgås med normalt. Skaffa inga nya bekantskaper på semester, säger Carlson.

45 procent av svenskarna kommer att resa en eller fler gånger inom Sverige, enligt en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det har även kommit in rapporter om att antalet gästnätter ökar i Sverige vilket tyder på att fler reser.

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.

– Vi fortsätter att vädja till dig som rör sig utomhus i Sverige att hålla avstånd till alla. Var hjälpsam och säg vänligt till om någon kommer för nära. Det är viktigt att du som arrangör, verksamhetsansvarig eller resebolag gör det lätt för dina kunder att hålla avstånd, säger Stefan Anering, enhetschef på MSB.

Kan ge konsekvenser senare

TT: Hur det går ihop att antalet allvarliga fall minskar i vården, samtidigt som enkäter tyder på att svenskarna är sämre på att följa restriktionerna?

– Det är möjligt att folk följer restriktionerna i större utsträckning än vad enkäterna visar, säger Johan Carlson.

Resandet i sig behöver inte innebära en ökad smittspridning, utan det är närheten till andra som spelar roll. Att antalet allvarliga fall i vården inte ökar kan därför betyda att svenskarna är duktiga på att hålla avstånd, trots ett ökat resande, menar Johan Carlson.

– Men försämringar som sker nu kan också slå mot sjukvården om någon vecka, säger Carlson.

God kapacitet på iva

Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 73 344 personer, 283 fler än i måndags, och 116 patienter vårdas just nu för covid-19 med respirator.

– Tillgängligheter i intensivvården är fortsatt god. Vi har nästan 34 procents tillgänglig kapacitet, vilket är väldigt positivt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Kapaciteten varierar dock i landet.

– Drygt hälften av alla regioner rapporterar också förbättringar både på kort och lång sikt. Däremot ser den andra hälften små försämringar, det gäller framför allt turistorter.

PODD Coronaökningen i USA

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln