Malaysia

Malaysias siste sumatranoshörnings hane död

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Malaysias siste sumatranoshörningshane, känd under namnet Tam, har dött.

Nu är honan Iman landets enda kvarlevande individ av den i princip utrotade arten.

– Vi måste se efter den sista noshörningen, säger Augustine Tuuga som är chef för enheten för viltvård i delstaten Sabah där Tam och Iman levt.

I måndags dog den sista kända sumatranoshörningshanen, vid namn Tam, i Malaysia. Man tror att Tam dog av njur- och leverproblem, som upptäcktes i april och som snabbt förvärrade noshörningens hälsa. Men han kan också ha dött på grund av sin höga ålder.

Tam ska ha varit i 30-årsåldern, och sumatranoshörningens förväntade livslängd är mellan 35 och 40 år. Kvar i landet finns nu bara honan Iman.

Noshörningshanen Tam har dött. Han var Malaysias näst sista Sumatranoshörning – nu finns bara honan Iman kvar.

Foto: BORNEO RHINO ALLIANCE

Flera parningsförsök

Tam upptäcktes 2008 när han strövade runt vid en oljepalmsodling. Eftersom sumatranoshörningen är akut utrotningshotad togs han till ett naturreservat på Borneo, i den malaysiska delstaten Sabah. Där hoppades man att Tam kunde vara till hjälp för att rädda arten, och flera parningsförsök gjordes med honan Iman, men utan resultat.

Nu ökar pressen på att lyckas befrukta Iman genom IVF, skriver nyhetsbyrån AFP.

I princip utrotad

– Vi måste se efter den sista noshörningen, säger Augustine Tuuga som är chef för enheten för viltvård i den malaysiska delstaten Sabah, till AFP.

På grund av avskogning och tjuvjakt tros det i dag bara finnas knappt 80 vilda sumatranoshörningar kvar i världen, enligt Världsnaturfonden WWF, som därmed bedömer arten som i princip utrotad. De flesta sumatranoshörningar finns i närheten av Borneo, på den indonesiska ön Sumatra.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Första bilden på albinopanda någonsin

ÄMNEN I ARTIKELN

Malaysia

Borneo

Sumatra

Indonesien

Utrotningshotade djur