Venezuela

Medling utan förhandling om Venezuela i Norge

Av: 

TT

NYHETER

Politiska aktörer från båda sidorna i krisens Venezuela har fört någon form av samtal i Norge.

Norska UD bekräftar medlingsförsöket – men Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó betonar att det inte rör sig om några förhandlingar.

Få detaljer har läckt ut om samtalen. Det är bland annat oklart var och hur de ägt rum. Men kontakterna bekräftas av Norges utrikesdepartement, man har "som en del av en sonderingsfas har varit i kontakt med representanter för centrala politiska aktörer i Venezuela i syfte att stötta dem i arbetet för att finna en lösning på situationen i landet".

Enligt spanska El País har flera toppnamn från båda sidor rest till Oslo, bland andra Venezuelas kommunikationsminister Jorge Rodríguez. Från oppositionen deltog exempelvis nationalförsamlingens andre vice talman Stalin González.

Inga förhandlingar

Oppositionsledare Juan Guaidó bekräftar att parterna mötts i Norge – men säger samtidigt att det inte rör sig om några förhandlingar.

– Det pågår ingen typ av förhandling. Det är en ansträngning från Norge att få till medling, som har pågått i månader. Det här var den andra inbjudan till Oslo. Allt annat är spekulationer, säger Guaidó till pressen, rapporterar El Nacional.

Även Venezuelas FN-ambassadör i Genève, Jorge Valero, bekräftar någon form av samtal.

– Ja, det förs samtal mellan regeringen och den demokratiska delen av oppositionen, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera medier rapporterar att parterna befann sig i Norge under tisdagen och onsdagen, men det är oklart om de faktiskt träffades eller om de enbart talade med medlarna var för sig.

Bråk med USA

Samtidigt har ännu ett diplomatiskt bråk blossat upp mellan Caracas och Washington. En mindre grupp demonstranter trogna president Nicolás Maduro har gripits i Venezuelas USA-ambassad, som oppositionens representant nu tagit över.

"Jag upprepar mitt kategoriska avståndstagande från det brutala överfallet från Donald Trumps polis mot vår ambassad i Washington. Det är ett olagligt agerande som bryter mot Wienkonventionen och internationell rätt. Vi kommer att anmäla det till FN!", skriver Nicolás Maduro på Twitter.

Han väljer att svara USA genom att göra tvärtom.

– Jag har förstärkt det polisiära skyddet av byggnaden som var USA:s ambassad här i Caracas. Vi kommer att skydda det ännu mer. Lagbrytarna finns i Vita huset, säger Maduro enligt El Nacional.

Såväl USA:s ambassad i Caracas som Venezuelas dito i Washington har stått tomma sedan länderna bröt sina diplomatiska förbindelser i vintras.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Venezuelanska parter till Norge

ÄMNEN I ARTIKELN

Venezuela

Norge

Oslo

Juan Guaidó

Nicolás Maduro

Caracas