Försvarskrisen: Hälften av stridspiloterna kan sluta

Uppdaterad 2022-07-15 | Publicerad 2022-07-14

Stridspiloterna slutar i protest mot försämrade arbetsvillkor och pensionsavtal.

Efter sommaren kan hälften av dem ha lämnat Försvarsmakten.

– På sikt har vi inget flygvapen kvar, säger Per-Martin Sternevi, ordförande för Försvarspiloternas intresseorganisation.

– Det är klart att jag är orolig, säger flygvapenchefen Carl-Johan Edström.

Efter några stormiga månader inom det svenska flygvapnet väljer högsta chefen Carl-Johan Edström nu att kommentera situationen i ett blogginlägg:

De försämrade arbetsvillkoren gör att många stridspiloter nu väljer att lämna.

”Jag är den första att ta bladet från munnen och säga att vi befinner oss i ett prekärt läge, en kris – och då syftar jag inte på omvärldsläget, utan vår personalförsörjning – framförallt på pilotsidan där tjänstledighetsansökan och uppsägningar har inkommit”, skriver han.

I bakgrunden ligger en långdragen fejd mellan Försvarsmakten och Försvarspiloternas intresseorganisation FPI.

Närmare hälften av piloterna kan säga upp sig

Ordföranden Per-Martin Sternevi säger att stridspiloternas försämrade arbetsvillkor och pensionsavtal gjort att många nu väljer att lämna försvaret.

– Piloterna har länge haft möjlighet att gå i pension vid 55 års ålder och man har tidigare lovat att inte ändra på det. Men det nya avtalet innebär att de behöver jobba mer än ett decennium till. Det har gjort att vågskålen tippat över, säger han och fortsätter:

– Jag kan inte kommentera exakta numerär då det kan vara säkerhetsklassat, men enligt mina beräkningar är det närmare hälften av stridspiloterna som går i höst.

”Flygvapnet kommer inte fungera”

Per-Martin Sternevi.

Sternevi tror att tappet kommer att få stor påverkan på luftförsvaret.

– De största riskerna är kunskaps- och erfarenhetstapp. Piloterna sköter inte bara beredskapen utan utbildar även andra och sprider sin kunskap. Rimligtvis borde utvecklingen stanna av och att man bara går ner på sparlåga.

– Försvarsmakten kommer att prioritera beredskap och det finns inget hot mot säkerheten. Men på sikt kommer vi inte att ha något flygvapen kvar. Det kommer varken fungera eller vara hållbart, säger han.

Hur har dialogen varit?

– Det är mycket snack om att det är allvarligt och att de jobbat på det. Men det har inte kommit ut något speciellt av värde. Jag upplever att det finns en stor besvikelse hos piloterna, säger Sternevi.

Flygvapenchefen Carl-Johan Edström delar inte bilden att samarbetsklimatet mellan parterna är dåligt.

”Tar det på största allvar”

Flygvapenchefen Carl-Johan Edström medger att han är oroad över utvecklingen.

– Det här är en väldigt allvarlig situation som vi tar på största allvar. Om det skulle vara så att alla som tagit tjänstledigt slutar kommer det att påverka oss, säger han och fortsätter:

– Men vi kommer att säkerställa att vi behåller beredskapen och att vi kan genomföra grundutbildningen. Däremot kan övningsverksamheten påverkas, att vi inte kan genomföra lika många övningar som vi tänkt.

Carl-Johan Edström säger att han har förståelse för piloternas missnöje och försöker hitta en lösning. Under torsdagen har man hållit samtal med pilotfacket och gjort vissa framsteg, berättar han.

– Det är ungefär 40 piloter som fått höjd pension från 55–67 år och vi har ett väldigt stort missnöje på individnivå. För att komma åt det problemet försöker vi nu hitta en övergångslösning.

Edström tillägger:

– Vi gör allt för att hitta en bra väg framåt, säkra personalförsörjningen och se till att vi inte tappar några piloter.

ANNONS

LÄS VIDARE

Försvaret: ”Vi utesluter inget från rysk sida”

Följ ämnen i artikeln