Köpenhamnsdåd väcker frågor om psykiatrin

TT-Ritzau

Publicerad 2022-07-05

Den 22-årige man som misstänks ha skjutit ihjäl tre människor i ett köpcentrum i Köpenhamn hade haft kontakter med psykiatrin – och har låsts in på en rättspsykiatrisk avdelning.

Brottet väcker ny kritik om att det är för många som inte får hjälp.

Tre människor dödades och fyra skadades svårt när en man sköt vilt omkring sig på köpcentrumet Field's, mot till synes slumpmässigt utvalda offer.

22-åringen som greps med vapen i hand utanför köpcentrumet häktades på måndagen på en sluten psykiatrisk avdelning i 24 dagar framåt. Han var sedan tidigare ”känd” för psykiatrin, enligt polisen.

”Händer om och om igen”

– Det sker alltför ofta att människor inte får den hjälp som de behöver och det kan sluta med att människor blir en fara för sig själva och andra, säger Mia Kristina Hansen, ordförande i Sind, en organisation med fokus på psykisk ohälsa.

– Det händer om och om igen, och så hamnar psykiatrin i medierna. Och annars är det ingen som tar tag i det. Men det är en väldigt stor grupp människor som inte får den hjälp de behöver.

Merete Nordentoft, som är professor, överläkare och talesperson för branschorganisationen Dansk psykiatrisk selskab, säger att hon är benägen att hålla med dem som säger att systemet är såpass pressat att våldsdåd som detta kan ske.

– Vi har arbetslag som ska ta sig an långvarigt psykiskt sjuka, men de är under en sådan press att de ska avsluta en tredjedel av patienterna varje år för att göra plats för nya.

Jourtelefoner

Både Mia Kristina Hansen och Merete Nordentoft anser att Danmark måste komma i gång med åtminstone några punkter i det tioårsprogram för psykiatrin som Socialdemokraterna gick till val på.

Det handlar bland annat om jourtelefoner i krislägen, en utökad kapacitet att rycka ut vid larm från grannar eller anhöriga.

– Om man tänker sig att någon observerar ett svårt oroande beteende, så måste det gå att tillkalla hjälp direkt, säger Nordentoft.