Här gör värnpliktiga sin slutövning – försvarar Sverige från luftangrepp

SÅTENÄS/KALMAR. I fjol mönstrade 5 867 ungdomar på för att göra lumpen.

Sedan deras grundutbildning inleddes har Ryssland invaderat Ukraina och Sverige är på väg in i Nato.

– Jag tycker att det är viktigt att man skyddar Sverige och försöker göra det man kan för sitt rike, säger Engla, värnpliktig luftvärnssoldat.

Luftförsvarsövningen LFÖ 22 har pågått hela veckan. Dygnet runt har Försvarsmaktens stridsplan kunnat höras dundra fram över himlen runtom i Sverige.

Från marken övar Sveriges luftvärn på att skydda Sverige från fiender i luften. Bland dem som deltar i övningen i Kalmar finns ett stort antal värnpliktiga som nu gör sina sista veckor i lumpen.

PLUS: Här övar Sverige och Finland: ”Utgår från krig i Europa”

En av dem är Klara som är värnpliktig bekämpningsbefäl.

– Jag går som truppchef för den här truppen. Jag styr soldaterna utanför och sitter som bekämpningsbefäl under vissa tider, säger hon.

Klara, värnpliktig bekämpningssoldat och Engla, värnpliktig luftvärnssoldat.
Klara, värnpliktig bekämpningssoldat och Engla, värnpliktig luftvärnssoldat.
 Sveriges luftvärn över för att kunna skydda Sverige från fiender i luften.
Sveriges luftvärn över för att kunna skydda Sverige från fiender i luften.

”Viktigt att skydda Sverige”

Under helgen och fram till onsdag övar de i skarpt läge där de utgår ifrån ett scenario där det är krig i Europa.

Engla, värnpliktig luftvärnssoldat, deltar också i övningen. Gruppens uppgift just nu är att skydda Kalmars flygbas.

– Just nu gör vi allt möjligt. Jag som är soldat försöker understödja gruppbefälen så att de kan få det så bra som möjligt och kan göra sin uppgift, säger Engla.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina och Sverige ansökte om att gå med i Nato har situationen för värnpliktiga förändrats. Men för både Klara och Engla har det alltid varit självklart att söka sig till försvaret.

– Jag har alltid velat göra lumpen. Jag gillar att utmana mig själv och tycker att det är viktigt att man skyddar Sverige och försöker göra det man kan för sitt rike, säger Engla.

– Samma här. Sedan tycker jag att det är kul med ledarskap också, och det har man verkligen fått utöva under den här övningsserien, säger Klara.

I fjol mönstrade 5 867 ungdomar på för att göra lumpen.
I fjol mönstrade 5 867 ungdomar på för att göra lumpen.

”Utvecklande och kul”

Två andra som är på plats i Kalmar är Emil, värnpliktig bandvagnsförare, och Anton, värnpliktig bekämpningsbefäl.

Under denna övning sitter de som infartsposter för att bevaka det hemliga området som luftvärnet övar på. Liksom Klara och Engla säger båda att de länge funderar på att göra lumpen.

– Det är en rolig grej att göra värnplikten. Det är kul att känna sig delaktig och göra sitt för vårt land, säger Emil.

– Värnplikten är väldigt utvecklande och kul också. Jag har funderat på det sedan innan och nu fick jag chansen att göra det, säger Anton.

Hur ser du som värnpliktig på att Sverige ansökt om att gå med i Nato?

– Jag tycker det är bra sak. Det stödjer oss och det ger oss lite trygghet i vardagen också genom att skapa oss fler vänner, säger Anton.

Emil och Emil, värnpliktig bandvagnsförare, och Anton, värnpliktig bekämpningsbefäl.
Emil och Emil, värnpliktig bandvagnsförare, och Anton, värnpliktig bekämpningsbefäl.

Fokus på samverkan mellan flygvapnet och luftvärnet

Sofia Westermark är överste löjtnant och bataljonschef för de värnpliktiga som gör sin slutövning i Kalmarområdet. Här jobbar de bland annat med robotsystem 98 som är målsökande och beskrivs som en ”fullträff” av Försvarsmakten.

– Vår uppgift i övningsscenariot är att skydda Kalmar flygbas. Det är stort fokus på samverkan mellan flygvapnet och luftvärnet på den här övningen, säger hon.

Hon berättar att Robotsystem 98 är ett av två luftvärnssystem som används i Sverige. Robot 98 är ett korträckviddigt system som skjuter 10 kilometer i längd och fem kilometer i höjd. Det kan skjuta ner motståndarens flygplan, kryssningsmissiler och helikoptrar. Det andra är amerikanska Patriot, som är ett medelräckviddigt system.

Båda systemen kommer användas om Sverige hamnar i ett skarpt läge. Var de är placerade och hur många det finns av dem är hemligt, liksom mycket annat av luftvärnets övningar denna vecka är.

– Vi följer hela tiden säkerhetsläget i Sverige. Det är viktigt att visa att vi finns och att vi övar för att hålla oss beredda om vi skulle behöva användas skarpt, säger Sofia Westermark.

Luftförsvarsövningen LFÖ 22 har pågått hela veckan.
Luftförsvarsövningen LFÖ 22 har pågått hela veckan.
Publisert:

LÄS VIDARE