ÖB: Helt rätt beslut i det här läget

Av: 

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén håller pressträff med anledning av Nato-beskedet.
Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén håller pressträff med anledning av Nato-beskedet.

Överbefälhavare Micael Bydén säger att regeringens beslut om att gå med i Nato är helt rätt.

– Utifrån min utgångspunkt konstaterar jag att militärstrategiskt är det helt rätt beslut att fatta i det här läget, säger han.

Strax efter 15-tiden på måndagseftermiddagen kom beskedet att Sverige ansöker om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Överbefälhavare Micael Bydén säger på en presskonferens att han välkomnar beslutet:

– Det här är ett viktigt beslut. Ett stort och historiskt beslut som regeringen i dag fattar, säger han.

Han säger att beslutet är rätt väg att gå. Uppgiften kvarstår: att försvara landet.

– Jag konstaterar också att Försvarsmaktens huvuduppgift kommer att underlättas. Det vill säga att försvara landet enskilt eller tillsammans med andra.

Enligt Bydén finns det två utgångspunkter i Försvarsmaktens uppgift. Den ena handlar om Sveriges militärstrategiska intressen. Den andra om hur vi i Sverige bidrar till försvarsalliansens avskräckning.

– Jag vet utifrån de samtal jag har haft med mina motsvarigheter att Sverige är välkomna i Nato. Sverige gör Nato starkare.

Väntar sig motreaktioner

Bydén säger vidare att man kan vänta sig motreaktioner från Ryssland.

– När det nu blev uppenbart att Sverige och Finland var inne i en process mot en eventuell ansökan har vi sedan tidigare klivit in i en period då riskerna ökar.

Enligt honom handlar sådana motreaktioner inte om ryska styrkor vid gränsen, utan eventuella påverkansoperationer, kampanjer och cyberattacker.

– Det är en mängd delar i verktygslådan som Ryssland kan ta till. Vi är i den perioden. Men då ska man sätta det i perspektivet kortsiktiga risker och hot, relativt långsiktig säkerhet och garantier.

”Övar i relevanta sammanhang”

Micael Bydén svarar också på en fråga från TT om en militärövning som startade i dag. Har den något samband med Natoansökan?

– Inte direkt. Det här är en övning som vi planerat en längre period och sammanfaller med en politisk process. Vi övar mot den typen av bakgrund som vi nu har på riktigt. Vi övar i relevanta sammanhang, säger han.

– Vi deltar själva i övningar som är viktiga för oss på andra håll.

Han säger att man har vidtagit många åtgärder som inte är synliga.

– Vi har lagt stora resurser i den skarpa verksamheten, operationer och insatser i vårt närområde under det senaste halvåret.

Publisert:

Ämnen i artikeln