Wolfgang Hanssons svar på frågor om Nato

Sverige är på väg att ansöka till försvarsalliansen Nato.

Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson chattade med läsare om processen. Du kan läsa svaren här.

 • 16 maj 202214.40

  Hej jag undrar om vårat medlemsskap i Nato inte höjer risken för att vi blir ett strategiskt mål först i händelsen av en stor konflikt mellan Ryssland och Nato vad tror du ?

  Pat

  Tanken med ett medlemskap i Nato är att avskräcka andra länder, som Ryssland, från att attackera. Då får det landet alla Natos länder emot sig. Om det blir krig mellan Nato och Ryssland är det mycket möjligt att ett av ryssarna första drag blir att försöka ta Gotland för att därigenom försöka upprätta kontroll över Östersjön. Men då krävs det att den ryska armén är i mer stridsdugligt skick än de för närvarande verkar vara i Ukraina.

  Wolfgang Hansson
 • Wolfgang Hansson
  16 maj 202214.36

  Nu tar vi sista frågan!

 • 16 maj 202214.36

  Vilken roll Turkiet i Nato? Hur behandlas de inom Nato? Finns det utrymme för andra länder att kritisera Turkiets brott mot mänskliga rättigheter?

  Gösta

  Nato har just nu en mycket viktig roll i Nato eftersom man är ett stort land med bra militära resurser som dessutom står på halvgod fot med Ryssland. Det finns inget förbud mot att kritisera Turkiets brott mot mänskliga rättigheter men som Nato-medlem kanske man tänker sig för en extra gång innan man gör det och hur hårt man går fram. Där får Sverige en svårare position som medlem.

  Wolfgang Hansson
 • 16 maj 202214.34

  Finns det något "alliansfritt" land i Europa?

  Hilda

  Österrike, Irland, Malta, Cypern och Schweiz står utanför Nato. Schweiz är neutralt i ordet verkliga bemärkelse. Österrike har sin neutralitet inskriven i grundlagen. Cypern vill intre gå med så länge Turkiet ockuperar en halvan av ön, men i praktiken är alla dessa länder del av västblocket.

  Wolfgang Hansson
 • 16 maj 202214.32

  Nu har det diskuteras i riksdagen. Men ska riksdagen få rösta för eller emot ett Nato medlemskap, isåfall när?

  Ali Sharif

  När Natos alla 30 länder har godkänt Sverige ansökan ska riksdagen rösta för att gå med. Så dit är det 6-12 månader sannolikt.

  Wolfgang Hansson
Publisert: