Nya attacker mot Charkiv – hårda strider i öst

Av: 

Storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina beskjuts återigen av ryskt artilleri. Minst nio personer har dödats, enligt regionens guvernör.

Ukrainas vice försvarsminister Hanna Malyar uppger samtidigt att striderna i landets östra delar är de hårdaste hittills.

Striderna i Donbass, som består av regionerna Luhansk och Donetsk, rasar när ryska styrkor rycker fram. Hanna Malyar berättar på en pressträff att ryssarna fokuserar på att försöka erövra viktiga städer som Kramatorsk, Lyman och Sievjerodonetsk.

– Striderna har nått sin maximala intensitet, säger hon enligt AFP.

Enligt Malyar stormar ryska soldater ukrainska ställningar från flera håll i landets östra delar.

– Situationen är fortsatt svår och det finns tecken på att det blir värre, säger ministern.

– Vi måste förstå att detta är krig och att förluster på vår sida tyvärr är oundvikliga.

”Nästa vecka är viktig”

Serhij Hajdaj, guvernör i Luhansk, lyfter fram att om Sievjerodonetsk faller så får Ryssland kontroll över hela Luhansk, rapporterar CNN.

– Nästa vecka är viktig. Om de (ryska styrkorna) inte lyckas till lördag eller söndag kommer de att tröttas ut och situationen kommer åtminstone att stabiliseras för oss, säger Hajdaj.

Invånarna i Charkiv, landets andra största stad, upplever återigen krigets fasor.

Staden har den senaste tiden upplevt ett relativt lugn efter att den utsatts för omfattande artilleri- och flyganfall under det ryska anfallskrigets första veckor.

Sedan de ryska styrkorna pressats tillbaka och omgrupperat har de börjat beskjuta staden med artilleri igen. Minst tre bostadsområden Charkiv har träffats av ryska projektiler, enligt Charkivregionens guvernör Oleh Synegubov.

Bland de minst nio civila dödsoffren finns en fem månader gammal flicka och hennes pappa.

”Modern till barnet är allvarligt skadad”, skriver Synegubov på meddelandetjänsten Telegram och tillägger att 19 personer även skadats i torsdagens attacker i Charkiv.

Tunnelbanan igång

Tunnelbanan, som använts som skyddsrum under den svåra tid som varit, sattes i drift igen i tisdags. Trots att flyglarm och rysk artillerield åter hörs i och kring staden kommer tågen nu fortsätta att gå.

– Vi kommer inte att stoppa tunnelbanan, men vi kommer att avsätta särskilda sektioner där det går att söka skydd från bomberna, säger Charkivs borgmästare Ihor Terechov på Telegram.

– Det viktigaste nu, är att rädda liv.

Zelenskyj kritiserar Kissinger

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ilsknat till på USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger, sedan denne föreslagit att Ukraina ska ge upp mark till Ryssland för att nå fred.

Kissinger förespråkar att fredsförhandlingarna ska rikta in sig på att skapa nya gränser längs den konfliktlinje som fanns fram till den 24 februari i år. Den tidigare utrikesministerns förslag kom i tisdags när han talade på videolänk under det ekonomiska toppmötet WEF i Davos.

– Helst borde skiljelinjen vara en återgång till status quo ante (tillståndet före invasionen i år), sade Kissinger.

Det skulle innebära att Krim samt delar av Donbass, som ryssarna gett sig på sedan 2014, skulle tillfalla Ryssland.

”Från 1938”

President Zelenskyj var skarp i sitt svar:

– Oavsett vad den ryska staten gör, finns det alltid någon som säger 'låt oss ta deras intressen under beaktande'. I år, i Davos, hörde vi det igen, sade Zelenskyj under ett videotal på onsdagen.

Zelenskyj säger att ”Kissinger träder fram ur det djupt förflutna och säger att en bit av Ukraina bör ges till Ryssland” och jämför Kissingers åsikt med att blidka Nazityskland 1938.

– Det verkar som att Kissingers kalender inte är från 2022 utan från 1938, och att han trodde att han talade, inte till en publik i Davos, utan dåtidens München.

Ledarna för Storbritannien, Frankrike och Italien träffade Adolf Hitler i München 1938 och ingick ett avtal som innebar att Tjeckoslovakien skulle överlämna tyskspråkiga Sudetenland till Tyskland, med tanken att det skulle förhindra ett storkrig. Ändå utbröt andra världskriget året därpå.

Publisert: