KD-toppens varning om SD-samarbete: ”En växande oro”

Lars Adaktusson riktar kritik mot Kristdemokraternas närmande till SD och vittnar om en växande oro i partiet.

Flera som Aftonbladet har varit i kontakt med delar KD-toppens invändningar.

– Vi måste vara tydligare med att det finns djupa skiljelinjer mellan KD och SD, säger Karl Henriksson, kommunalråd i Huddinge.

Kristdemokratiska partimedlemmar känner inte längre igen sitt parti. Makt och opinionssiffror riskerar att bli det överskuggande målet för partiet.

Den välkände kristdemokraten Lars Adaktusson skräder inte orden i en debattartikel i Svenska Dagbladet, där han varnar för att ingå i ett nytt högerblock med SD.

”Kristdemokratins idémässiga grund är inte kompatibel med snäv nationalism och ett politiskt tänkande där egenintresse är överordnat solidaritet med de mest utsatta.” skriver han.

– Av döma av alla de reaktioner jag får från personer i partiet finns en växande oro över det som sker. Inte minst bland kristdemokratiska kärnväljare, säger Adaktusson till Aftonbladet.

Riksdagsledamoten Lars Adaktusson
Riksdagsledamoten Lars Adaktusson

Säger nej till SD-stöd

En av dem som delar hans uppfattning är KD-politikern Karl Henriksson, kommunalråd i Huddinge.

– Jag tycker det är bra att Adaktusson lyfter fram att det finns stora skillnader mellan KD och SD, säger han.

Henriksson nämner bland annat synen på bistånd, integration och kulturpolitik. Att bilda en regering med SD ser han som uteslutet. Det är också problematiskt att förlita sig på SD-stöd i en möjlig M/KD-regering.

– Om vi blir tvungna att kompromissa med de centrala kristdemokratiska värderingarna är det inte aktuellt att ta stöd av SD, säger han.

Han får medhåll av KD-politikern Camilla Rinaldo Miller, kommunfullmäktigeordförande i Värnamo.

– Stöd innebär att de ska vara en aktiv del av regeringen och det kan jag inte se, säger hon.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch 
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch

Kritik mot Ebba Busch

Flera som Aftonbladet har varit i kontakt med pekar på att KD har ett partibeslut om att det är M, och inte SD, som partiet ska kunna samarbeta med i en möjlig regeringsställning. Hållningen gentemot SD kommer sannolikt att leda till debatt på KD:s riksting senare i höst.

Lars Adaktusson har aviserat att han lämnar riksdagen efter nästa val. Senast i somras gick han ut och kritiserade partiledaren Ebba Busch. Då handlade kritiken om turerna kring partiledarens uppmärksammade husköp förtalsdomen.

– Jag känner en oro över den situation som uppstått. Det finns inget annat parti som haft en partiledare som är dömd för grovt förtal, sa han.

Aftonbladet har sökt Ebba Busch för en kommentar. Hon har tidigare lämnat beskedet att det inte är aktuellt för KD att sitta i en regering tillsammans med SD. Däremot är hon öppen för budgetsamarbete med SD och att göra upp om frågor som till exempel rör rättspolitik, migration och sjukvård.

Lars Adaktusson har lämnat en kort kommentar (se ovan) men avböjt intervju.

Karl Henriksson, kommunalråd i Huddinge
Karl Henriksson, kommunalråd i Huddinge
Camilla Rinaldo Miller, KD-politiker från Värnamo
Camilla Rinaldo Miller, KD-politiker från Värnamo
Publisert:

LÄS VIDARE