Ipsos: Försvaret rusar på väljarnas lista

Av:  TT

En helikopter lyfter från ledningsfartyget HMS Carlskrona under en marinövning ute på Mysingen i Stockholms skärgård på tisdagen.
En helikopter lyfter från ledningsfartyget HMS Carlskrona under en marinövning ute på Mysingen i Stockholms skärgård på tisdagen.

Försvaret och säkerhetspolitiken tar ett jättekliv på listan över väljarnas viktigaste politiska frågor, visar en opinionsundersökning från DN/Ipsos.

Försvarsfrågan, som vanligtvis hamnar långt ner på dagordningen, har aktualiserats till följd av kriget i Ukraina. Den ses nu som en av de tre viktigaste av 15 procent av de svarande – jämfört med bara 3 procent i februarimätningen som gjordes strax före krigsutbrottet.

Minskar mest gör kanske något oväntat brottsligheten, som backar med tio procent från 28 till 18 procent. Frågan faller därmed från första till femte plats på väljarnas rangordning.

På topp fem samsas samma ämnen som tidigare. Sjukvården (25 procent) återtar förstaplatsen, följt av skolan (21), miljön (20), integrationen (19) och försvaret (18).

Undersökningen genomfördes med hjälp av ett slumpmässigt urval på 513 personer som svarade genom en svarslänk som skickades ut via sms, samt ett kvoturval på 705 personer från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Publisert: